Ukraina heijastuu maatiloille

0

Maatalouden kannattavuuskriisi on jatkunut pitkään. Tästä syystä Vakka-Suomessakin on lopettanut 86 maatilaa viimeisen viiden vuoden aikana. Onneksi viljelypinta-ala ei ole Vakka-Suomessa silti supistunut, sillä pelloille on löytynyt aina ottajia. Maatalousyrittäjien tilanne on kuitenkin kaiken aikaa vain vaikeutunut ja tämä kevät tuo jälleen uuden kriisin.

Nyt maatilojen tilannetta kiristää entisestään Ukrainan tilanne. Yli 30 vuotta sikalaa Kalannissa pitänyt Timo Pirilä toteaa, että taloudellisesta yhtälöstä on tullut mahdoton (TS 13.3.). Rehun, lannoitteiden ja energian hinnat ovat nousseet jyrkästi. Lisäksi maatiloilla on huoli kausityövoimasta. Vakka-Suomessa on viime kesät työt tehty pitkälti ukrainalaisvoimin. Nyt Ukrainasta ei enää tule miehiä töihin, vain naisia ja lapsia sodasta turvaan.

Vakka-Suomessa aiotaan kartoittaa, minkä verran maatiloille tarvitaan kausityövoimaa ja miten maatalousyrittäjät arvioivat sitä saavansa. Pelloille tarvitaan todennäköisesti koululaisia, opiskelijoita ja hyväkuntoisia eläkeläisiä töihin. Ruoan tuotanto ei ole vain maanviljelijöiden ongelma. Se on meidän kaikkien ongelma. Huoltovarmuus ja ketju pellosta pöytään ovat kriittinen osa turvallisuuttamme.

Myös hallitus käsittelee maatalouden tilannetta lähipäivinä. Ministeri Annika Saarikko (kesk.) on kuitenkin todennut, ettei se yksin riitä, vaan elintarvikeketjun kaikkien osien on kannettava vastuunsa maatalouden kustannuskriisin hoitamisessa. Kuten Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK vaatii, ruoasta on maksettava tuottajalle sen todelliset tuotantokustannukset.

Me kuluttajat voimme tukea suomalaista ruoan tuotantoa ostamalla kotimaista ruokaa.

Teija Uitto