Ukrainan sotaa pakenevien lemmikeille maahantulovaatimuksia

0
Rokotukset ja madotukset on hoidettava mahdollisimman pian.

EU:n jäsenmaat Suomi mukaan lukien joustavat Ukrainan sotaa pakenevien mukana saapuvien lemmikkien maahantuontivaatimuksissa. Poikkeusolosuhteista johtuen nämä lemmikkieläimet pääsevät EU-maihin ilman ennakkohakemusta tai lupaa. Normaaliolojen maahantuontivaatimuksista huolehditaan mahdollisimman pian lemmikkieläinten EU-maahan saapumisen jälkeen.

Ruokavirasto edellyttää, että maahantuontivaatimuksiin sisältyvät rokotukset ja madotukset hoidetaan mahdollisimman pian lemmikkieläinten Suomeen saapumisen jälkeen.

Tuontieläimiin liittyy aina myös jonkinasteisia terveysriskejä. Koska Ukrainassa esiintyy muun muassa rabiesta, turhaa kontaktia maasta tuotuihin koiriin ja kissoihin on syytä välttää. Riski on lemmikkien kohdalla oletettavasti selkeästi pienempi kuin Ukrainasta tuotavien ns. rescue-koirien osalta, joiden tuonnille lievennyksiä ei myönnetä.