Upeita kuvia ja viisaita viestejä – Meren muisti merellisessä illassa

0
Tämän kuvan Lyökin Pookista Raimo Sundelin on ottanut 21.3.2013.

Maaliskuun merellisessä illassa oli tarjolla suuri määrä upeita saaristokuvia ja tärkeitä tietoja saariston säilyttämisen puolesta.

– Lounaisen Suomen saaristo on monin tavoin ainutlaatuinen. Täkäläisittäin siellä on ylivoimaisesti eniten erilaisia luontotyyppejä. Olemme kuitenkin pilaamassa sitä monin tavoin. Esimerkiksi rakentamisella ja luontokadon jatkumisella. Merellä on muisti, Raimo Sundelin korosti.

Meren muisti on myös Raimo Sundelinin saaristokuvakirjan nimi. Kirjan esipuheessa korostetaan, että ”Meri muistaa kohtelunsa, saaret käyttäjänsä, kukin tekonsa”. Kirjan on kustantanut John Nurmisen säätiö ja se sisältää kaikkiaan 270 toinen toistaan upeampaa saaristokuvaa.

Raimo Sundelin on liikkunut saaristossa monta vuosikymmentä ja käynyt 2500 saarella sekä kuvannut ahkerasti. Kuviensa kokonaismäärää hän ei osannut edes sanoa.

Alueellisesti kirja kattaa ainutlaatuisen saariston, jonka ”rajoina” ovat tunnetut majakat Bengtskär, Lågskär, Märket ja Kylmäpihlaja. Merellistä iltaa varten hän oli ottanut mukaan paljon kuvia Uudenkaupungin saaristosta, jota hän kehui monin tavoin.

– Kaksi geologisesti kiinnostavinta saaristo-aluetta ovat mielestäni Uudenkaupungin saaristo ja Hiittisten saaristo, hän sanoi.

Hän ryhmitteli kuvansa sekä kirjassa että merellisessä illassa aiheittain. Ensin vuodenajat, sitten geologia, linnut, kasvit ja viimeiseksi ihmisen toiminta saaristossa ja väylät merimerkkeineen.

Kolme aihetta on kiinnostanut häntä kuvaajana erityisesti: ensilumi, jäiden lähtö ja rapakivikalliot.

Vekarasta hän on löytänyt yhden geologisesti kaikkein hienoimmista kuvakohteistaan. Ja niitä löytyy sieltä runsaasti myös lisää. Muutenkin hän kehui Vekaraa poikkeuksellisen hienoksi saareksi.

Kosolti kiitoksia hän suuntasi myös Lyökin Pookin ympärillä oleville saarille. Pooki ympäristöineen onkin ollut Raimo Sundelinin kuvauskohteena usein.

Myös muut Uudenkaupungin merialueen majakat ja loistot Isokari, Sandbäck ja Keskikallio ovat tallentuneet hänen kuviinsa.

Kevät etenee jo ulkosaaristossa. Raimo Sundelinin mielestä kevään hienoin hetki saaristossa on haahkan muutto jäiden aikaan.

– Kun samaan kuvaan saa tallennettua aamun valon, ahtojäät ja suuren haahkaparven, voi kokea onnistumisen iloa. ”Metsästin” tällaista tilannetta kolme vuosikymmentä ja viimein se onnistui vuonna 2011. Haahkan ääni jäidenlähdön aikaan pelastaa paljon, hän sanoi ja osoitti oivallista taitoa myös haahkan huudon matkimisessa.

Merellinen ilta keräsi Crusellin saliin sata kuulijaa. Ilta on katsottavissa edelleen myös Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen nettisivujen kautta.

Matti Jussila