Uusi kouluarki alkoi Kalannissa

0
3. luokan oppilaat kehuivat uuden moduulikoulun tiloja viihtyisiksi ja puhtaiksi.

Kalannissa on nyt reilun viikon verran totuteltu uusiin opetustiloihin. Kalannin yläkoulun viereen rakennettu moduulikoulu korvaa sisäilmaongelmien takia suljettavaksi määrätyn Männäisten koulun. Uusissa tiloissa opiskelevat luokat yhdestä kuutoseen. Myös Kalannin esikoululaiset muuttavat moduulikoulun tiloihin vielä tämän kuun aikana.

– Parasta sekä oppilaiden että opettajien kannalta on se, että uudet tilat ovat puhtaat, painotti koulun rehtori Johanna Kivistö.

Myös äidinkielen tunnilta tavoitetut 3. luokan oppilaat pitivät raikasta sisäilmaa uuden koulun parhaimpana puolena. Muutenkin uudet ja siistit tilat saivat oppilailta kehuja. Vähän sokkeloiselta uusi koulu vaikutti vielä reilun viikon tutustumisen jälkeen, mutta oppilaiden mielestä se ei ole niin paha juttu.

– Tietysti tähän muutokseen sisältyy myös haikeutta. Männäisten koulu on toiminut nykyisellä paikallaan jo 1800-luvun lopulta lähtien ja koulun tontti itsessään on kaunis, viihtyisä, ja aurinkoinen, lisäsi Kivistö.

Moduulikoulussa on perusopetusluokkia kahdessa kerroksessa sekä muuta pienryhmätila. Liikunnan, kuvaamataidon ja käsityön tunnit järjestetään yläkoulun tiloissa. Koulurakennukset on yhdistetty toisiinsa yhdyskäytävällä, jonka kautta siirtyminen koulusta toiseen käy kurjallakin säällä mukavasti.

– Myös kaikkien oppilaiden ruokailu järjestetään samassa, urheilutalon yhteydessä olevassa ruokalassa. Lisätilaa ruokailua varten olemme saaneet järjestettyä urheilutalon suuresta ala-aulasta. Aula on normaalisti urheilujärjestöjen käytössä viikonlopputurnausten ja vastaavien tilaisuuksien aikana, selvitti Kivistö.

Uuden koulun avaaminen on tuonut muutoksia myös koulualueen liikennejärjestelyihin. Urheilutalon edustalla oleva parkkipaikka on poistettu käytöstä ja uusi parkkipaikka sijaitsee Hallitien varrella, kioskin vanhalla tontilla.

– Urheilutiellä on nyt kaikenlainen liikennöinti kielletty huoltoajo poislukien. Ajokielto koskee koulupäivän aikana siis myös urheilutalon muita käyttäjiä. Koululaisten saattoliikenne on järjestetty Hallitien kautta ja erillinen kääntöalue on varikon edustalla. Linja-autot jättävät oppilaat Vehmaantien varteen ja siellä on aamuisin koulunkäyntiavustajia opastamassa lapset turvallisesti koulun alueelle, Kivistö luetteli.

Kalannin koulussa opiskelee yli 300 oppilasta, joten erityisesti aamuisin on koulun lähistöllä melkoiset liikenneruuhkat ja tämä on myös muiden tienkäyttäjien syytä ottaa huomioon.

Urheilutalon edustan parkkialue ja koulutonttia ympäröivät ruohokentät muutetaan vielä alakoululaisten välituntikäyttöön sopiviksi.

– Pihan rakennustöihin päästään jo tämän kevään aikana ja kaikki on valmista sitten ensi syksynä uuden kouluvuoden alkaessa. Pihasuunnitelma on todella hieno ja uskon, että lapset tulevat nauttimaan alueesta, tiivisti Johanna Kivistö.

Muuttorumba Kalannin koulussa alkaa uudelleen ensi syksynä, kun yläkoululaiset muuttavat syyslukukauden ajaksi Männäisten koulun tiloihin. Sisäilmaongelmien takia Kalannin yläkoulun tilat remontoidaan urheilutaloa ja ruokalaa lukuun ottamatta.