Uusikaupunki auttaa Ukrainaa 10 000 eurolla – Ensimmäinen pakolaisperhe jo saapunut Ukiin

0
Atso Vainio muistuttaa, että kaupunginhallitus on tehnyt viime keväänä päätöksen Valmet Automotiven alueen asemakaavan muuttamisesta. Tehtaan laajentaminen on tarvittaessa mahdollista Raumantien suuntaan.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina myöntää 10 000 euron lahjoituksen Ukrainan kriisin hoitoon ja pakolaisten auttamiseen. Lahjoitus annetaan SPR:n katastrofirahaston kautta.

Kaupunginhallitus päätti samalla keskeyttää ystävyyskaupunkitoiminnan Novgorodin kaupungin kanssa.

– Ei meillä mitään Novgorodia vastaan sinällään ole, mutta tässä tilanteessa haluamme antaa lahjoituksella ja tällä ratkaisulla viestin, kaupunginjohtaja Atso Vainio perustelee.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raimo Löfstedt (kok.) sanoo, että kaupunginhallituksessa oli yksimielinen halu tukea Ukrainaa.

Kaupunki varautuu myös pakolaisten auttamiseen Uudessakaupungissa. Vainion mukaan Uuteenkaupunkiin on jo saapunut yksi pakolaisperhe.

– Vakka-Suomi on Ukrainassa tuttu paikka, kun tänne on tultu vuosikausia kausityöhön ja ukrainalaisten työpanosta on kiitelty. Hyvät kontaktit tänne varmasti tuovat myös pakolaisia.

Pakolaisten vastaanotosta vastaa maahanmuuttovirasto. Kaupunki on käynyt vuoropuhelua tilanteesta SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa. Uusikaupunki kartoittaa hätämajoitustiloja, mutta vuoden 2015 perusteella on jo tiedossa, ettei niitä kaupungissa juuri ole.

– SPR aikoo ensisijaisesti laajentaa nykyisten vastaanottokeskusten toimintaa. Uusia ei ilmeisesti perusteta, ellei sitten tilanne sitä vaadi, Vainio kertoo.

Ukrainasta on lähtenyt jo satoja tuhansia pakolaisia. Ensivaiheessa pakolaiset hakeutuvat Ukrainan lähialueille, mutta pakolaisia tullee myös Suomeen. Paljonko heitä on tulossa, sitä ei osaa kukaan arvioida.

– Mutta äkkiä meillä on täällä Uudessakaupungissa yksi koululuokallinen lisää lapsia. Siihen meidän pitää varautua, Vainio sanoo.

Löfstedt painottaa, ettei tässä vaiheessa mietitä palveluiden kustannuksia, vaan ihmisten auttamista.