Valoilmiöitä huhtikuun ajan Horisontissa

0
Kyösti Hallikaisen Valoa ja varjoa -näyttelyn nimikkoteos kuvaa valon käyttäytymistä ympäristössä.

Galleria-taidelainaamo Horisontin huhtikuu sisältää etenevän kevään tapaan valoilmiöitä. Kyösti Hallikaisen näyttely, Valoa ja varjoa, kuvaa Hallikaisen kiinnostusta tarkkailla valon ilmenemistä, niin rakennetussa ympäristössä kuin luonnossa. Näyttely on avoinna huhtikuun ajan.

– Valo ja varjo ovat ilmiöitä. Sinänsä näyttelyllä ei ole tiettyä teemaa, vaan nimi viittaa ilmiöihin. Miten eri tavoin valo käyttäytyy, Hallikainen kiteyttää.

Näyttelyn Hallikainen jakaa kolmeen osioon. Ensimmäisen aihealue liittyy semiotiikkaan eli merkkioppiin. Nykyisen maailmantilanteen johdosta Hallikainen on tehnyt yhden teoksen, joka kuvaa tämän hetken Euroopan henkistä pimeyttä ja epätoivoa.

Hallikainen panee katsojat pohtimaan, miten ymmärrämme 5000 vuotta vanhan taideteoksen tai miten tulevaisuuden maailman asukas ymmärtää säteilyvaara-merkin.

– Yksinkertaisuudessaan osio pohtii sodan kamaluuden lisäksi merkkien merkitystä.

Toisessa ja kolmannessa osiossa käsitellään valon ja varjon näyttäytymistä rakennuksissa ja asetelmissa kuten saaristolaismaisemissa. Aihe on Hallikaiselle hyvin läheinen, sillä kiinnostus erityisesti veneisiin ja mereen syntyi jo leikki-iässä.

– En pyri kuvaamaan veneitä realistisesti. Toistuvana nimenä näillä töillä on ”Postisoutu”, koska se kuvaa mielestäni hyvin saariston perinteitä.

Öljy- ja vesivärein tehtyjä teoksia on yhteensä 26. Suurin osa teoksista on tämän vuoden puolella tehtyjä, mutta muutama on valmistunut viime ja edellisvuoden aikana. Kaikki ovat kuitenkin ensimmäistä kertaa näytillä.

– Inspiraatiota saan hyvin vaihtelevasti. Joku aihe saattaa kypsyä mielessä viikkoja tai kuukausia ennen kuin alan luonnostelemaan sitä. On myös tilanteita, jolloin haluasi tehdä jotain, mutta ei keksi mitään aihetta, Hallikainen toteaa.

Hallikainen haluaa teoksillaan viestiä katsojille kaksi asiaa, jotka voi havainnoida näyttelyn osissa.

– Meriaiheisista teoksista toivon välittyvän hyvää mieltä. Mutta yhteiskunnallisista asioista haluan, että ihmisille jää mieleen muun muassa se, miten pitkäaikaisen riskin nykyinen energiantuotanto.

Omin sanoin pienestä pitäen pöytälaatikkoon piirtänyt Hallikainen osallistui 1980-luvulla kansalaisopiston kursseille, mutta silloin ei ruuhkavuosien takia ollut aikaa tehdä teoksia vapaa-ajalla.

Eläkkeelle jäätyään hän aloitti kunnolla taiteen tekemisen. Horisontin toiminnassa hän on ollut vuodesta 2020 lähtien. Valoa ja varjoa -näyttely Hallikaisen ensimmäinen näin suurella mittakaavalla oleva näyttely galleriassa.

– Hieno fiilis, että oma näyttely toteutuu, Hallikainen iloitsee.

Galleria-taidelainaamo Horisontti (Alinenkatu 24) on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 12–15 ja lauantaisin kello 10–13.

Näyttelyssä kuvaillaan valon käyttäytymistä asetelmissa ja rakennuksissa.
Semiotiikka eli merkkiopi panee katsojat pohtimaan merkkien tarkoituksia.