Venäjän pakotteet eivät toistaiseksi vaikuta Yaraan – Yhtiö selvittää parhaillaan vaihtoehtoisia raaka-ainetoimittajia

0
arkistokuva

Yaran Uudenkaupungin tehtailla käytetään lannoitevalmistuksessa kahta raaka-ainetta, joita on hankittu Venäjältä.

– Tuotannossa käytetään paljon raaka-aineita, mutta näistä kahta, kalisuolaa ja ammoniakkia, on tuotu Venäjältä. Viime vuonna noin 70 prosenttia näistä raaka-aineista tuli Venäjältä, tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää kertoo.

Tuotanto jatkuu ainakin toistaiseksi normaalisti, sillä Venäjään kohdistuvat pakotteet eivät tällä hetkellä koske suoraan lannoitteita tai lannoitteiden raaka-aineita. Yara hankkii raaka-aineita yhä Venäjältä, mutta selvittää parhaillaan myös vaihtoehtoisia toimittajia. Kankaanpää uskoo, että raaka-aineita saadaan muualtakin.

– Lannoitteilla on tärkeä rooli ruuantuotannon turvaamisessa maailmanlaajuisesti. Teemme osaltamme kaikkemme, että Yaran Suomen tuotanto pysyy käynnissä, jotta voimme jatkaa toimituksia maatalousasiakkaille ja teollisuusasiakkaille, Kankaanpää sanoo.

Yara-konsernissa seurataan tilannetta jatkuvasti. Kankaanpää myöntää, että tilanne on aiheuttanut paljon kyselyitä, niin henkilöstöltä kuin asiakkailtakin.

– Onhan tämä uusi tilanne Euroopassa. Yara tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja olemme erittäin huolissamme ja pahoillamme vallitsevasta tilanteesta. ​​​​​​​

Tilanne Ukrainassa vaikuttaa niin lannoitteiden, elintarvikkeiden kuin raaka-aineidenkin maailmanmarkkinoihin. Kankaanpää sanoo, että tilanteen epävarmuuden johdosta on vielä liian aikaista arvioida vaikutuksia raaka-aineiden saatavuuteen ja tuotteiden valmistukseen.

– Toimimme viranomaisten ohjeistusten mukaan ja toistaiseksi toimitukset jatkuvat Suomessa normaalisti.

– On hyvä muistaa, että on tärkeää pitää lannoitetuotanto käynnissä, jotta pystymme tuottamaan ruokaa. Se on meidän tärkein tavoitteemme Suomessa ja Uudessakaupungissa.

Uudenkaupungin tehtaan tuotannossa syntyy sivutuotteena energiaa, jota hyödynnetään monin eri tavoin, muun muassa kaupungin kaukolämpöverkkoon. Kankaanpää sanoo, ettei tähän ole tulossa muutosta. Typpihappotuotanto toimii toistaiseksi normaalisti ja toimitukset teollisuusasiakkaille jatkuvat.

Yaralla on Ukrainassa myyntiorganisaatio, johon kuuluu 11 henkilöä. Yaran toimistorakennus Kiovassa sai lauantaina 26.2. osuman ohjuksesta, mutta kaikki työntekijät ja heidän perheensä ovat tällä hetkellä turvassa.

Yaran Uudenkaupungin tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää sanoo, että koko henkilöstö on lähettänyt heille sympatian terveiset.

– Konserni pitää heihin yhteyttä kaiken aikaa.