Viron Gordon Ramsay – Juha Rantanen oli ensimmäinen ulkomaalainen tv-ohjelmaisäntä

0
Juha Rantanen on tominut ravintola-alalla Suomessa, Virossa, Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Nyt hän palaa töihin lapsuuden kotimaisemiinsa.

”Viron Gordon Ramsay” on titteli, jonka Juha Rantanen on saanut oltuaan päätähtenä Viron Kuppilat kuntoon -ohjelmassa. Kuuluisan brittikokin maine ei tv-katsojille ole ehkä mairittelevammasta päästä, mutta titteli ei kokenutta ravintolamaailman ammattilaista haittaa.

– Jos saan tuotua ihmiselle hyvän mielen, kun puristan hänen kättään, niin mitä menettäisin siitä. Ei minun tarvitse olla inhottava muille, Rantanen kertoo

– Meidän pitäisi miettiä, mitä hyvää me saadaan tänään toisillemme tehtyä.

Rantanen kertoo olevansa 50-prosenttisesti uusikaupunkilainen. Hänen vanhempansa ovat tavanneet Uudessakaupungissa ennen kuin muutto tuli Helsinkiin.

– Olen lapsuuteni ja osan nuoruudestani viettänyt täällä. Mummillani ja ukillani oli Tammiossa mökki, jossa on tullut aikaa vietettyä. Nykyään sukulaisia asuu kaupungilla ja Lokalahdella, Rantanen kertoo.

Pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä asuva Rantanen on tehnyt pitkään työtä ravintolamaailmassa. Erilaisia töitä hän on tehnyt Suomessa, Virossa, Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa.

Ravintola-ala on nyt tuonut hänet lapsuuden kotimaisemiin, sillä hän aloittaa Levysepänkadulla sijaitsevassa Hotelli Lännentiessä gastronomisena konsulttina.

Ravintola-ala kiinnosti Rantasta jo lapsuudesta lähtien.

– 12-vuotiaana tein sen päätöksen, että haluan alalle. Kävin kuitenkin lukion yleissivistyksen takia ja ylioppilasvuoden jälkeen pääsin töihin Palace-hotelliin Helsinkiin. Siellä turkulaisen Mäkelän Eeron opissa olin neljä vuotta, jolloin kipinä tähän alaan syttyi toden teolla, Rantanen taustoittaa.

Palacen jälkeen työ on vienyt Rantasta maailmalle. Hän on asunut 22 vuotta Tallinnassa ja avannut kymmenkunta hotellia ja ravintolaa Viroon tavoitteenaan parantaa ja kehittää alaa maassa.

– Koen, että tällä hetkellä omaa vahvuusaluettani ovat erilaiset konsultointityöt. Olen 25 vuotta tehnyt konsultointia, joten omalla kokemuksellani koen olevani hyödyksi niissä asioissa.

Lännentie-projekti lähti Rantasen mukaan siitä liikkeelle, kun hänen yhdessä projektissa kolmen uuden ravintolan pystyttäminen pienentyi kahteen. Projekti jatkuu vasta syksyllä, joten Rantaselle tuli kevättalveen tyhjä aukko.

– Huomasin, että tämähän voisi olla mielenkiintoinen projekti, jossa pääsisi tekemään jotain uutta. Kaupunki on kuitenkin jollain tavoin tuttu, joten tiedän ainakin suunnilleen, millaisia ihmiset täällä ovat, Rantanen toteaa.

Uudistuksia Rantanen on suunnitellut Lännentiehen jo paljon, mutta tarkemmin hän ei vielä halua avata muutoksia. Sen verran hän kuitenkin paljastaa, että halu on tuoda uusikaupunkilaisille jotain uutta vakkasuomalaisittain, mihin ei ole aikaisemmin totuttu.

– Tulemme tekemään meidän omaa juttua. En usko siihen ajatteluun, että ukilainen haluaa tiettyä juttua, vaan me yritämme kaupata meidän liiketoimintaa. Haluamme tehdä elämyksiä, kokemuksia ja nautintoja, Rantanen kiteyttää.

Palataan vielä virolaiseen Kuppilat kuntoon eli Köögikubjas-ohjelmaan ja miten Rantasesta tuli itsenäisen Viron historian ensimmäinen ulkomaalainen, jolla on oma tv-ohjelma.

– Minulla oli Kemiössä yksi projekti, kun virolaisesta tuotantoyhtiöstä soitettiin, että olisiko kiinnostusta olla Viron Gordon Ramsay. Sanoin, että totta kai kiinnostaa, Rantanen naurahtaa.

Tarkasti käsikirjoitettu ohjelmaformaatti toi omat raaminsa kuvauksiin ravintoloissa. Suomessa ohjelmaa seuranneet ovat tottuneet siihen, että matkan varrella voi ravintoloissa sattua ja tapahtua. Näin kävi myös Virossa.

– Kuvauksissa tapahtui vaikka mitä: suljin kaksi ravintolaa kesken kuvausten ja yhdessä paikassa oli lukot ravintolaan vaihdettu kesken kuvausten, kun vuokrat olivat maksamatta, Rantanen paljastaa.

Kokemus oli kuitenkin Rantaselle opettavainen. Hän kiteyttääkin saamansa kokemuksen siihen, että koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta.

– Sisälläni elää pieni poika, joka on kiinnostunut maailmasta. Haluan luoda ravintoloissani yhteisön, josta nauttivat loppupeleissä myös asiakkaat.