Volter Kilpi -viikko monipuolistuu – Kustavissa tarjoillaan runojen, teatterin ja luentojen lisäksi dragia ja burleskia

0
Näin unta kesästä kerran -runokonsertissa esiintyvät Pia Freund, Seela Sella, Louna Hosian ja Taina-Maaria Rautasuo.

Volter Kilpi Kustavissa -viikon taiteellisena johtajana toimii ensi kesänä uusikaupunkilaislähtöinen kirjailija, näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja Elina Kilkku .

Kilkku on valinnut viikon teemaksi Taide pelastaa maailman!

– Viime kesänä oli ilmassa, miten vähän korona-aikana on arvostettu taidetta ja kuinka tärkeää se kuitenkin on. Aloin käydä pään sisäistä dialogia, että pelastaako taide todella maailman, Kilkku selittää teeman valintaa.

Kun Volter Kilpi -viikon ohjelmisto julkistettiin perjantaina, Kilkku totesi, että vaikka maailman tilanne on nyt näin hurja, hän silti vilpittömästi uskoo taiteen voimaan.

– Kun sota alkoi, aloin lukea Bertolt Brechtin runoja käsitelläkseni tätä muuttunutta tilannetta. En ole ainoa, joka juuri nyt tarvitsee taidetta. Taiteessa voidaan käsitellä asioita, joita ei voi järjellä käsittää, hän perustelee.

Taide pelastaa maailman -teema lävistää koko Volter Kilpi -viikon ohjelmiston. Jokainen esitys tuo näkökulman teemaan. Ohjelmisto on myös uudistunut ja räväköitynyt.

– Ohjelmistossa politiikka ja paljetit yhdistyvät yleisöä viihdyttävällä tavalla, Kilkku lupaa.

– Ohjelma on raikas ja erilaisempi, Kustavin kirjallisuusyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Mäntylä kehuu.

Kirjallisuusviikolla 13.–17.7. nähdään teatteri- ja musiikkiesityksiä sekä luentoja. Tuulentuvalla pidettävien avajaisten esiintyjiksi on kutsuttu muun muassa rakastettu näyttelijä Seela Sella sekä kirjailija Emmi Itäranta . Avajaispäivän ohjelmistoon kuuluvat lisäksi Juha Hurmeen luento, Nälkäteatterin Kilpi-näytelmä Vissi Humaus ja hengen ylennys , Laura Kokon odotetun Volter Kilven elämäkerran julkaisutilaisuus sekä rasismin vastainen Sorry Books Finland -teatteriesitys.

– Sorry Books Finland -esityksessä käsitellään valkoisten ihmisten etuoikeuksia. Ainakin itselleni esitys oli maailmaa muuttava, Kilkku kehuu.

Viikolla saa ensi-iltansa myös uusi Kilpi-näytelmä Onnen saarella , jonka Kilkku itse on dramatisoinut ja ohjannut. Näytelmä perustuu Volter Kilven vuonna 1903 julkaistuun novelliin.

Kilkku kertoo ihastuneensa erityisesti novellin kieleen.

– Onnen saarella on tekstinä niin kaunista, sielua hellivää runoa.

Näytelmä esitetään Luotsiasemalla.

Ihanuutta on Kilkun mielestä myös Seela Sellan, Pia Freundin, Louna Hosian ja Taina-Maaria Rautasuon Näin unta kesästä kerran – runokonsertti, jossa kuullaan Eino Leinon runoja sekä Heikki Sarmannon ja Olli Virtaperkon musiikkia Kustavin kirkossa.

Samana perjantai-iltana esitetään vain aikuisille suunnattu Punch Up! Resistance & Glitter -klubi esiintyy Art Teatrossa. Näytökseen sisältyy stand up -komiikkaa, dragia ja burleskia.

Viikon aikana nähdään myös muun muassa Markku Hoikkalan tulirituaali ja Art Teatron sirkusesityksiä. Tapahtuman päättävät Marika Kivisen sekä Jenna Ristilän klassisen musiikin konsertti Kustavin kirkossa sekä taiteilija Leena Kelan ohjaaman osallistavan työpajan värikäs mielenosoituskulkue Kustavin kaduilla.

– Kelan mielenosoitustyöpajassa tehdään radikaaleja ristipistoja, Kilkku kertoo.

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla on useita maksuttomia esityksiä. Liput maksullisin esityksiin ovat myynnissä Tiketin verkkokaupassa.

Tuottaja Anu Taivalkoski muistuttaa, että Kustavissa on rajoitetusti ravintola-, pysäköinti- ja majoitustilaa.

– Odotamme maltillista kasvua, mutta toisaalta Kustavi ei kestä liian suurta ihmismäärää. Yritämme pitää tapahtuman balanssissa.