Ylioppilaskirjoitukset alkoivat tiistaina

0
Abiturientti Mio Hyvönen oli tiistaina helpottunut ja hyvillä fiiliksillä, kun äidinkielen lukutaidon koe oli ohi.

Kevään ylioppilaskirjoitukset polkaistiin käytiin tiistaina äidinkielen lukutaidon kokeella. Uudenkaupungin lukiossa kokeeseen ilmoittautui kaikkiaan 60 kokelasta.

– Suurimmillaan meillä on 71 kokelasta kirjoittamassa ensimmäisenä reaalikoepäivänä, lukion rehtori Esa Pirkola kertoo.

Lukion omien abien lisäksi kirjoituksensa tekevät myös Novidassa kaksoistutkintoa suorittavat opiskelijat, joita on tänä vuonna yhteensä 12.

– Meidän kevään kokelaiden lisäksi eri kokeissa on mukana muutamia uusijoita ja arvosanojen korottajia, Pirkola lisää.

Kirjoitukset pidetään viime syksyn tapaan Novidan liikuntasalissa. Kevään kirjoittajien määrä on isompi, mitä syksyllä, joten sali tulee olemaan ääriään myöten täynnä.

– Salin neliöt ovat tehokkaasti käytössä. Vähän on jouduttu tiivistämään syksyn kirjoituksista, mutta oikein hyvin mahdumme saliin, ja kaikilla on hyvät suoritustilat, Pirkola sanoo.

Neliöiden tehokkaasta käytöstä kertoo se, että salin näyttämötila on siivottu muista tavaroista ja valjastettu koetilakäyttöön.

Pirkola uskoo, että ensimmäisen koepäivän suoritusten jälkeen kokelaiden ensijännitys leppyy, kun he jatkavat kirjoitusurakkaa tulevina päivinä. Myös lukion henkilökunnalle järjestelyt tuottavat pientä jännitystä.

– Vaikka olemme testanneet tekniikkaa ja kokeilleet laitteiden toimivuutta, niin oikeassa koetilanteessa vasta saamme varmistuksen siitä, että kaikki toimii.

Puolen päivän jälkeen salista alkoi lipumaan ensimmäiset suorituksen tehneet kokelaat. Yksi heistä oli abiturientti Mio Hyvönen. Rehtori Pirkolan ennustama jännitys kokelaissa toteutui ainakin Hyvösen kohdalla.

– Viikonloppuna alkoi ymmärtämään, että nyt on tosikyseessä. Tiistaiaamullakin vielä vähän pelotti, Hyvönen kertailee tuntemuksiaan.

Kokeen jälkeen Hyvösen jännitys kuitenkin raukesi ja suorituksesta jäi tuoreeltaan hyvä fiilis.

– Positiivisesti olin yllättynyt kokeesta. Sain mielestäni vastattua riittävän laajasti tehtäviin, ja valinnanvaraa oli tehtävissä hyvin.

Hyvönen kertoo valmistautuvansa kokeisiin kertaamalla asioita noin neljä tuntia päivässä. Äidinkieltä hän on kerrannut noin kymmenisen tuntia. Asioiden pänttäämisen lisäksi Hyvönen on tutkinut edellisien vuosien kirjoituksia ja opetellut hyvän vastauksen piirteitä.

Koronan pelko on varmasti myös aiheuttanut ylimääräistä jännitystä kokelaille, sillä sairaana ei kirjoituksiin voi osallistua. Hyvönenkin on huolehtinut omasta käsihygieniasta niin hyvin, kuin on mahdollista.

– Viikko ennen kirjoituksia alkoi jännittämään ja toivomaan, ettei nyt enää sairastuisi. Onneksi ei niin käynyt, Hyvönen huokailee.

Lukutaidon kokeen lisäksi Hyvönen on jo kirjoittanut pitkän englannin, mutta aikoo nyt korottaa sen arvosanaa. Edessä on vielä äidinkielen kirjoitustaidon koe, lyhyt saksa, pitkä matematiikka, yhteiskuntaoppi ja fysiikka.

– Kirjoitusten jälkeen olisi tarkoitus aloittaa armeija heinäkuussa. Aion myös hakea opiskelemaan kauppatieteitä, Hyvönen päättää.

Viimeinen kirjoituspäivä perjantaina 1. huhtikuuta. Alustavien aikataulujen mukaan kokelaat saavat tulokset 18. toukokuuta.