Ympäristöarvot voivat vaikuttaa kavereiden valintaan

0
Julia Hauta-aluksen mielestä arvomaailma kertoo paljon ihmisestä.

Ympäristöarvot, niin kuin muutkin arvot, voivat vaikuttaa ihmissuhteiden solmimiseen. 16-vuotias Julia Hauta-alus ajattelee, että arvomaailma kertoo paljon ihmisestä.

– Vaikka ympäristöarvot eivät ehkä ole se merkittävin tekijä kavereiden valinnassa, niin niillä on silti merkitystä, Hauta-alus kertoo.

Arvomaailmojen erilaisuus ei kuitenkaan tarkoita, ettei yhteistyötä voisi tehdä eri arvoja korostavien ihmisten kanssa.

– Itse pystyn kyllä tulemaan toimeen kaikkien ihmisten kanssa, Hauta-alus toteaa.

– Joidenkin ääriajattelijoiden kanssa keskustellessa voisi kyllä olla haasteita, jos keskustelussa loukattaisiin esimerkiksi joidenkin ihmisten ihmisarvoa, Hauta-alus jatkaa.

– On asioita, kuten kaikkien ihmisten ihmisoikeudet, jotka vaan ei ole mielipidekysymyksiä, Hauta-alus, huomauttaa.

Vaikka arvomaailmat eivät ole kokonaisuuksia, jotka pitäisi kokonaan joko omaksua tai jättää omaksumatta, voi siitä huolimatta joidenkin arvojen huomata linkittyvän yhteen.

– Olen huomannut että monesti samat ihmiset, jotka vähättelevät ilmastonmuutosta, on niitä samoja ihmisiä, jotka sortavat vähemmistöjä, vaikkei se tietysti aina pädekään, Hauta-alus kertoo pohtineensa.

– Yleensä näitä kahta asiaa yhdistää välinpitämättömyys, joka varmasti osittain johtuu tietämättömyydestä, Hauta-alus lisää.

Hauta-aluksella on selkeä arvomaailma ja hän pyrkii elämään sen mukaisesti.

– Aikaisemmin en ole kiinnittänyt huomiota ihmisten arvomaailmoihin samalla tavalla, mutta nykyään odotan kavereiden arvoilta enemmän, yläastelainen Hauta-alus kertoo.

Uusien ja vanhojen kavereiden mielipiteisiin voi ymmärrettävästä syystä suhtautua joskus hiukan eri asenteella.

– Varsinkin uusia kavereita tehdessä osaa reagoida arvovalintoihin helposti, kun taas pidempiaikaisemmille kavereille saattaa olla vaikeampi laittaa kovasti vastaan, Hauta-alus toteaa.

– Sekään ei kuitenkaan ole mahdotonta, ja voin esimerkiksi kuvitella katkaisevani välit ihmiseen, joka ei uskoisi ilmastonmuutokseen, Hauta-alus pohtii.

Ilmastonmuutos voi vaikuttaa ihmisten elämiin kaikkialla myös epäsuorasti.

– Ilmastoahdistus on läsnä ihan jokapäiväisessä elämässäni, Hauta-alus jakaa.

Ilmastouutisia kuitenkin luetaan, sillä halutaan pysyä perillä muuttuvasta maailmasta.

– Itse luen ympäristöuutisia Ylen ja Ilta-Sanomien lisäksi myös Instagramista, Hauta-alus kertoo.

Ympäristöuutisista on viime aikoina saanut näkyvyyttä erityisesti ilmastolakot ja ilmastomielenosoitukset.

– Henkilökohtaisesti en tuomitse esimerkiksi Elokapinan näyttäviä mielenosoituksia, jotka ovat onnistuneet herättämään keskustelua, niin kuin hyvien mielenosoitusten kuuluukin, Hauta-alus toteaa.

– Sekä Elokapina että Convoy-mielenosoitukset ovat aiheuttaneet hyvää keskustelua omassa kaveriporukassani, Hauta-alus jakaa.

– Kannatamme kaveriporukassamme esimerkiksi aika yksimielisesti nykyistä polttoaineveroa, vaikka tiedostamme sen vaikutusten olevan erilaiset eri tilanteissa oleville ihmisille ja erityisesti pohjoisessa asuville, Hauta-alus kertoo.

Ympäristöuutisten tuoman ahdistuksen keskelle halutaan välittää myös toivoa ja ihmisiä halutaan rohkaista kestävämpien elämäntapojen pariin.

– Haluan viestiä ihmisille, että pienetkään teot eivät ole merkityksettömiä, kunhan vain toimii, Hauta-alus rohkaisee.

Erityisesti Hauta-aluksella on mielessä yksi ympäristöteko, jota hän toivoisi kaikkien toteuttavan.

– Kaikkien tulisi ehdottomasti kierrättää, Hauta-alus muistuttaa.

Iiris Soininen