Älä syötä energiahukkaa

0

Tarrassa luki ”Älä syötä energiahukkaa”. Kuvassa oli kita auki harmaa susi. Muistutus oli liimattu lämpöpatterin säätimen viereen koululaisen huoneessani. Ihan itse olin sen siihen laittanut, vaikka ei ollut mitään ongelmaa muistaa, ettei patteria kuulu pitää täysillä.

Olin lukiolainen, kun öljysheikit päättivät pistää hanat pienemmälle ja hinnat ylös.

Juna tuli aikaisin aamulla Kalarantaan, ja aikaa piti kuluttaa linja-autoaseman odotushuoneessa, josta aukeni iso ikkuna torille ja Alisenkadun suuntaan. Näkymät kuitenkin pimenivät: Jouluvalot, mainosvalot, ja muut ylimääräiset valot sammuivat koko Suomessa ja myös Alisellakadulla. Yhtäkkiä koko elämä muuttui energiansäästöksi, siitä tuli pääteema uutisissa ja arkielämässä. Sammuta valot kun lähdet huoneesta, älä tiskaa juoksevan vesihanan alla.

Tämä tapahtui 1970-luvun alussa. Edeltävällä vuosikymmenellä rakennettiin uusiin taloihin uima-altaita ja seinän kokoisia ikkunoita ja kaahailtiin surutta, jos auto oli. Perinteinen hyve säästäväisyys oli alkanut unohtua elintason noustessa. Ja yhtäkkiä kaikki muuttui, öljysheikkien päätöksellä.

No olihan joku Rooman klubi jossain alkanut varoitella ihmiskuntaa raaka-aineiden hupenemisesta. Asia oli esillä rehtori Antti Laakson biologian tunneilla.

Nyt kun meillä on Wikipedia, voin helposti luntata, mitä Suomen hallitus kansalaisille joulukuussa 1973 suositteli: ”Yleiseksi kattonopeudeksi määrättiin 80 kilometriä tunnissa, mainosvalot tuli sammuttaa yöksi, huonelämpötiloja laskettiin ja autojen lämmittämistä rajoitettiin. Asuntojen lisälämmittimet, moottoriteiden valaistus, harrasteilmailu ja moottoriajoneuvokilpailut kiellettiin kokonaan. Keskustelua käytiin myös tv-ruutujen pimentämisestä maanantai-illoin. Hallitus toivoi kansalaisten säästävän energiaa vapaaehtoisesti, jottei pakkoon tarvitsisi turvautua.”

Kampanjointi energiahukan torjumiseksi ulottui kaikkialle, koululaisen huoneeseenkin. Luulen silti, ettei kukaan ymmärtänyt vielä silloin, kuinka pysyvä seuralainen energiansäästöstä meille tulisi. Viisikymppisiään jo viettää.

Energian hinta on ajoittain noussut ja aina silloin vaikerrus bensapumpulla kasvaa kovemmaksi, sitten uuteen hintatasoon taas on totuttu. Ratkaisuja löytyy, mutta koko ajan energiaa käytetään silti enemmän. Valoja on moninkertaisesti enemmän kuin 70-luvulla kukaan osasi edes kuvitella, ja sähköllä toimivia vempaimia kaikkialla, minne katseensa kääntää.

Ukrainan sota on tuonut energiansäästönkin taas tapetille, kun suomalaiset ja eurooppalaiset harvinaisen yksituumaisina pyrkivät eroon Venäjän tuonnista. Ironista kyllä, juuri Neuvostoliiton öljy oli yksi lääkkeistä vuoden 1973 pulaan, jonka perimmäinen syy oli sota Lähi-Idässä.

Jatkuvalla valojen sammuttelulla on merkityksensä, mutta eniten säästöjä saa, kun muistaa isot virrat. Kotona suurimmat laskut syntyvät lämmityksestä ja lämpimästä vedestä. Se tarra lämpöpatterin vieressä on ihan oikeassa paikassa edelleen.

Raija Herrala-Nurmi

vapaa toimittaja