Alisenkadun työmaa etenee jälleen – Tavanomaista kylmempi talvi siirsi töiden valmistumisen kesäkuulle

0
Keskiviikkoaamuna Alisenkadun remonttityömaalla kävi jo kova kuhina, kun tiistain myrskyssä satanutta lunta puhdistettiin työmaan tieltä.

Alisenkadun pintatyöt Koulukadun ja Sepänkadun välillä aloitettiin talvitauon jälkeen viime viikolla. Maa on kuitenkin yhä roudassa, joten maanpintaa on jouduttu sulattamaan.

– Routaa sulatettiin viime viikolla osissa sen verran, että urakkaa pystyttiin jatkamaan. Maata sulatetaan nestekiertoisella laitteella ja tämä on lisätyötä, joka ei kuulu alkuperäiseen urakkaan, joten kaupunki maksaa sulatustöistä lisää, kaupungin teknisten palveluiden työpäällikkö Mikko Jalonen kertoo.

Tiealuetta sulatetaan pätkä kerrallaan ja maan pinta sulaa sitä mukaa, kun toisen alueen pintakiviä ladotaan.

– Viime viikolla työt etenivät hyvin. Tällä viikolla lumimyrsky vähän sotki suunnitelmia, mutta eihän se pelkkä lumi maan routaa lisää, joten jos kovia pakkasia ei tule, niin töitä kyllä pystytään jatkamaan, Jalonen lisää.

Jalosen mukaan urakan valmistuminen on kuitenkin siirtynyt alkuperäisestä toukokuun suunnitelmasta kesäkuulle. Kesäkuulle jäisi tämän hetken suunnitelmien mukaan lähinnä viimeistelytöitä.

– Kivitöistä piti alun perin olla 50 prosenttia tehtynä ennen talvea. Töistä saatiin valmiiksi noin 20 prosenttia. Aloittamista lykättiin kesäkaudesta syksyyn yrittäjien toiveesta ja se kostautui, koska talvi tuli niin poikkeuksellisen varhain. Nyt joudumme jatkamaan urakkaa vielä kesäkauden alkuun, Jalonen lisää.

Urakkaa hoitaa paikallinen Maisemarakennus, jonka aliurakoitsijana kiviä asentaa V-S Pihakivi.

– Viime viikosta lähtien kivitöitä on tehnyt kolme työntekijää ja työt etenivät hyvin, Maisemarakennuksen työnjohtaja Toni Kallunki sanoo.

Kallungin mukaan tiistaisen lumimyrskyn aikana työt eivät edenneet, mutta töitä jatketaan heti kelien salliessa.

– Ei se pelkkä lumi töitä hidasta, sateen jälkeen tehdään lumityöt ja homma jatkuu, Kallunki kertoo.

– Ja tarvikepulaa ei ole näköpiirissä, koska kaikki ensimmäiseen urakkaan liittyvät tavaratilaukset oli tehty jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, lisää Jalonen.

Kaupunki on avannut kilpailutukseen myös Alisenkadun jatkourakan Sepänkadun ja Liljalaaksonkadun välille. Kävelypainotteista katua jatketaan siis korttelin mitalta Säästöpankin kohdalta kohti Telmarinia. Tältäkin katualueelta uusitaan rakenteet, kalusteet, varusteet ja kasvillisuus. Myös jätevesi- ja hulevesiviemärit saneerataan.

Urakoitsijaksi kaupunki aikoo valita halvimman tarjouksen tehneen yrityksen. Tämän pätkän töiden on oltava valmiina marraskuun loppuun mennessä.

– Tätä urakkaa on pakko aloittaa jo kesän aikana, jotta se valmistuisi annetussa ajassa. Tämä ensimmäinen urakka osoitti sen, että jos töitä siirretään syksymmälle, voi talvi hyvinkin sotkea suunnitelmat, Jalonen toteaa.