Atomipommi – Janhua 1962

0
Atomipommi räjäytettiin Janhualla näytösluonteisesti.

Vänskäkaverini Kauko Kettunen (Kake) heitti haasteen tässä lehdessä 22.2.2022 ja nyt Ilu vastaa täydentäen ja oikaisten.

Atomipommi-kuva löytyy Johanna Pakolan kirjasta Kahdeksannen elämän kynnyksellä – Uudenkaupungin Janhua, sivulta 92. Sen kuvan lähteeksi on kirjattu Uudenkaupungin Museo. Lisäksi edellisellä sivulla kerrotaan atomipommiesittelystä varusmiehille, lainaamalla Ilmari Heinosen juhlapuhetta Janhualla rt-muistolaatan paljastustilaisuudessa 2.7.2007. Siitä ilmenee myös lehdistön ja palokunnan olleen seuraamassa atomipommiesitystä.

Oma sotilasmuistioni todentaa myös ”pommimiehet” Kaken ja Ilun itse teossa, ennen laukaisua, nestekanisterit ja fosforikäsikranaattien asennustolpat.

Poiketen Kaken kirjauksesta ylivääpeli Onni Kuparinen kieltäytyi jyrkästi osallistumasta poikasten rakenteluun, mutta toimitti kuitenkin pommin tekoon asevarastolta löytyvät jäämiinan ja fosforikäsikranaatit sekä sytytyskojeen. Napalm-jauhe haettiin Turusta ja bensiini ja kaasuöljy saatiin patteriston kuljetuspuolelta. En muista siihen tapahtumaan kuitenkaan liittyneen ladon polttoyritystä.

Kirja todentaa myös ”suutarin”, koska jännistyksessä vänskiltä olivat piuhat jääneet kytkemättä.

Ilmari Heinonen

Se Savilan Ilu