Casper Santanen vaihtoi hokkarit toiminnanjohtajan tehtävään

0
Korihaiden toimisto saa uuden isännän, kun entinen jääkiekkoilija Casper Santanen aloittaa toukokuussa seuran toiminnanjohtajana.

Uudenkaupungin Korihaiden seurajohto ei joutunut menemään merta edemmäs kalaan, kun seura etsi uutta toiminnanjohtajaa. Maaliskuun aikana haussa olleeseen pestiin tarttui paikallinen tekijä, kun entinen jääkiekkoilija Casper Santanen aloittaa tehtävässä toukokuun alussa.

34-vuotias Santanen lopetti 15 vuotta kestäneen ammattilaisuransa viime keväänä. Kiinnostus urheilujohtamiseen syntyi pikkuhiljaa uran viimeisinä vuosina, ja nyt opinnot kansainvälisessä Johan Cruyff -instituutissa ovat loppusuoralla.

– En ole nähnyt itseäni valmennuspuuhissa, mutta ajatus jonkinlaisena urheilutoimenjohtajana tai toiminnanjohtajana olemisesta on kiinnostanut ja opintojen kautta ajatukset ovat vahvistuneet, Santanen taustoittaa.

Santanen päätyi haiparven pestiin ystäviensä suosittelujen kautta. Yhteydenpito alkoi seurajohdon välillä, ja keskustelut etenivät vauhdilla kohti sopimusta.

– On aika mahtava juttu, että omasta kotikaupungista löytyy pääsarjatason joukkue, joka tarjoaa tällaista mahdollisuutta. Hyvä jatkumo opinnoille ja tavallaan helppo aloittaa työt kotikaupungissa, Santanen iloitsee.

Vaikka virallisesti työt alkavat toukokuun puolella, Santanen on ensitöikseen pyrkinyt pääsemään sisään seuran toimintaan. Opinnäytetyön tekeminen on vienyt aikaa huhtikuun aikana, mutta toukokuun alkaessa Santanen on täysillä mukana Korihaiden toiminnassa.

– Ensimmäiseksi on luvassa myynnin ja markkinoinnin parissa hommia. Sitten tietenkin edustusjoukkueen kasaaminen on isossa roolissa kevään ja kesän aikana.

– Tärkeimpänä asiana kuitenkin haluan tutustua seura-aktiiveihin ja kysellä vähän kaikilta ajatuksia seuran toiminnasta, tulevaisuudesta, hyvistä sekä kehitettävistä asioista, Santanen lisää.

Pitkä pelaajaura ammattilaisorganisaatioissa on antanut Santaselle kuvaa seuratoiminnasta niin hyvässä kuin pahassa. Hän on pyrkinyt poimimaan talteen hyvät asiat, joita soveltaa sitten Uudessakaupungissa.

– Olen aina tykännyt olla ihmisten parissa ja tullut kaikkien kanssa toimeen. Mielestäni se on iso vahvuus tässä työssä, Santanen pohtii.

Siitä ei kannata pelästyä, että ex-kiekkoilijasta tuli koripalloseuran toiminnanjohtaja. Santasen mukaan urheilujohtamisessa pätee samat lainalaisuudet oli laji mikä tahansa.

– Pelaajana toimin monessa joukkueessa kapteenina, jolloin toimin joukkueen linkkinä valmentajille ja seurajohdolle. Mulle ykkösasia on, että ollaan reiluja kaikille ja reagoidaan asioihin tarpeeksi ajoissa, Santanen kuvailee itseään johtajana.

Entisenä ammattilaisurheilijana Santanen tuo suuren vahvistuksen Korihaiden seurajohtoon nimenomaan urheilupuolelle. Edellisinä vuosina toiminnanjohtajan tehtäviä on hoitanut ehkä enemmän markkinointiin ja myyntiin erikoistuneita henkilöitä, mutta Santasen suurimmat vahvuudet lienevät urheilupuolella.

– Haluan kokonaisvaltaisesti kehittää seuraa, mihin kuuluu myyntityö mutta isona osana tietenkin urheilutuote.

Santanen on vahvasti mukana rakentamassa joukkuetta yhdessä valmennusjohdon kanssa, mutta loppujen lopuksi valmentaja päättää, minkälaisia pelaajia joukkueeseen valitaan.

– Iso parannus tulee varmasti tapahtumaan ulkomaalaispelaajien rekrytoinnissa. On sanomattakin selvää, että turhaa rahaa kuluu, kun joka vuosi vaihdetaan monta pelaajaa. Jatkossa meidän täytyy paremmin ”skoutata” pelaajat ja tutkia taustat läpikotaisin, Santanen päättää.

Edustusjoukkueen tulevaisuus ja nosto liigan häntäpäästä kohti korkeampaa tasoa on Santasen tavoitelistan kärjessä, mutta pienen paikkakunnan seurassa junioreita ei voida unohtaa.

– Tavoite on tarjota junioreille mahdollisuus siihen, että kehittyessään he voisivat päästä jonakin päivänä pelaamaan Korisliigaa oman kasvattajaseuran paidassa.

– Haluaisin, että seura on tiivis ja kiva korisyhteisö, jonka päätuote pelaisi vuodesta toiseen pudotuspelejä. Pohitulliin pitäisi saada samanlainen meininki, josta halli on aikoinaan tullut tutuksi, Santanen toivoo.