Entinen nuori putosi kelkasta

0

Mikään ei ole nolompaa kuin keski-ikäinen, joka luulee yhä olevansa nuori. Paitsi ehkä se, kun keski-ikäiset tai ainakin reippaasti aikuiseksi laskettavat tuomitsevat nuorten mielenkiinnon kohteet jonninjoutavina.

Vaikka en laske itseäni vielä keski-ikäiseksi ja kovasti haluaisin kokea olevani vielä nuori, on pakko myöntää, että olen pudonnut monen asian suhteen kelkasta. Kai nuoret sentään vielä tietävät mikä on kelkka?

Enkä nyt tarkoita sen nimistä drinkkiä, sillä sitä eivät nuoret ainakaan tiedä, koska eivät enää käytä alkoholia. Nuorethan on mukava aina niputtaa yhdeksi klöntiksi, vaikka todellisuudessa heihin mahtuu ihan yhtä paljon erilaisia persoonia kuin meihin muihinkin.

Syy, miksi aloin nyt kuitenkin kummastella lasten ja nuorten kiinnostuksen kohteita, tapahtui Turkuhallissa maaliskuun puolivälissä. Siellä ei pelannut silloin Turun Palloseuran liigajoukkue, sillä se haki samaan aikaan sarjapisteitä Raumalta.

Turkuhallissa pelasivat suomalaiset Youtube-tähdet sekä entinen painija Petra Olli. Ottelua oli seuraamassa 7 888 katsojaa eli enemmän kuin kertaakaan tällä kaudella TPS:n otteluita runkosarjassa.

Itse istuin samaan aikaan jääkiekkokatsomossa Raumalla, mutta esimerkiksi kaverini oli lastensa kanssa Turussa. Hänet tuntien hän olisi varmasti ollut mieluummin Raumalla.

Samaisen kaverini nuorimmainen esitteli minulle kerran piirtämiään hahmoja, joilla kaikilla oli ulkomaalainen nimi. Ajattelin, että onpas hän kekseliäs, kun osaa nimetä noin hienosti, vaikka ei osaa vielä kieliä, kunnes hän kertoi piirtäneensä kansainvälisiä tubettajia.

Myönnän ihan suoraan, etten ole koskaan seurannut yhtäkään tubettajaa, enkä ymmärrä miksi minun pitäisi. En kuitenkaan tuomitse. Lapsilla ja nuorilla on tapana tykätä siitä, mistä muutkin lapset ja nuoret tykkäävät.

Ja silti ihan varmasti lasten joukossa on edelleen paljon heitäkin, jotka valitsevat Roni Bäckin sijaan Juuso Pärssisen tai NikojaSanttu-kaksikon seuraamisen sijaan keksivät ihan omat leikkinsä tai pelinsä.

Loppujen lopuksi 7 888 katsojaa ei ole edes kovin paljon. Halliin mahtuu noin 4 000 katsojaa enemmän ja kyseessä oli vain yksittäinen tapahtuma.

Lisäksi liput olivat halvempia kuin liigapelin tiketit. Se, että esimerkiksi Ilta-Sanomien jutussa vertailtiin saman päivän liigapelien katsojamääriin, oli tarkoituksenhakuista.

Silloin ei pelattu Tampereella tai Helsingissä ja muut hallit ovat pienempiä kuin Turkuhalli ja esimerkiksi Lappeenrannassa pelit eivät enää kiinnostaneet, koska joukkueella ei ollut minkäänlaista panosta loppukaudesta. Suljetusta liigasta ja huonoista katsojamääristä voisi kirjoittaa toisen kolumnin, mutta annetaan niiden nyt olla.

Turussa oli varmasti myös enemmän iloisia naamoja kuin Raumalla. Enkä tarkoita nyt pelkästään Lukon tappiosta johtuvaa tunnetta, vaan yleistä ilmettä. Urheilukatsomoissa viihtyy myös varttuneempaa kansaa, jonka mielestä pelin ollessa käynnissä ei saa poistua vessaan tai ainakaan oluttiskille.

Minun lapsuudessani piti tietää he-manit ja turtlesit. Veljenpoikani puolestaan osaa sujuvasti kaikkien Autot- ja Ryhmä Hau -animaatioiden hahmot ulkoa niin englanniksi kuin suomeksikin, vaikka joutuu vielä odottamaan pari vuotta, että pääsee kouluun.

Omissa pikkuautoleikeissäni annoin autoille sellaisia nimiä kuin Senna, Prost tai Mansell. Loppujen lopuksi puhutaan samasta asiasta eri nimillä.

Joku kuuntelee Pikku Pinskua, joku Kansanradiota. Suurin ero on oikeastaan vain siinä, että ennen piti odottaa viikko, että sai kuunnella Pertti Salovaaran ohjelmaa Radio Mafiasta, kun nykyisin voi katsoa tai kuunnella melkein mitä tahansa, koska tahansa.

Onneksi tämä mahdollisuus on meillä entisilläkin nuorilla. Voin palautella muistoihini Pat LaFontainen maaleja tai kuunnella jopa niitä Salovaaran hölinöitä. Olikohan niissäkään mitään järkeä?

Risto-Matti Kärki

tuottaja