Hoitoalan vaikea tilanne jatkuu

0

Lakkovahdit seisoivat perjantaina Vakka-Suomen sairaalan edustalla. Vaikka lakkovahdeista puhutaan, eivät hoitajat mitään vahtineet, päinvastoin. Hoitajat haluavat puhua työtilanteestaan ja lakon syistä.

Tehy ja Super ovat vuosia nostaneet esille hoitajien palkkausta ja hoitajapulaa. Hoitoalalla suunniteltiin työtaistelua jo ennen koronaa. Korona vei aikeet, kun hoitajat keskittyivät työhönsä. Me kaikki tiedämme, kuinka paljon hoitoalalla on venytty viimeisen kahden vuoden aikana.

Nyt hoitoalan ammattijärjestöt vaativat palkkoihin tuntuvaa tasokorotusta. Palkankorotukset eivät sinällään tilannetta korjaa. Lähivuosina hoitajien tarve kasvaa yhä, kun väestö ikääntyy ja palveluiden tarve kasvaa. Tällä vuosikymmenellä vanhuspalveluihin on arvioitu tarvittavan 30 000 uutta työntekijää. Yhtälö on vaikea, etenkin kun maksajia on yhä vähemmän, kun työikäisten osuus pienenee.

Sote-uudistuksen lähtökohtana oli keksiä keinot, miten ihmisten hoitotarpeeseen vastataan kustannustehokkaasti. Hyvinvointialueita rakennetaan jo. Niiden pitäisi toimia ensi vuoden alusta. Varsinais-Suomen aluevaltuusto sai keskiviikkona kuulla hyvinvointialueen valmisteluista. Hankejohtajien puheenvuoroissa nousi esille jälleen huoli rahasta.

Tässä tilanteessa on toivottavaa, että hoitoalalle löydetään nopeasti ratkaisu, lakko ei pitkity ja potilaat saavat kiireiset hoidot. Perjantaina alkanut lakko ajoittuu hankalaan ajankohtaan, kun koronatartuntoja on edelleen paljon ja hoitovelkaa on jo muutenkin kertynyt.

Lakko ei hoitajien työtä helpota. Hoitovelka vain kasvaa, eikä sijaisiakaan ei tule mistään yhtäkkiä lisää. Yksistään viime vuonna sote-palveluihin jäi hoitajapulan takia palkkaamatta 32 000 työntekijää.

Teija Uitto