Hyvää uutta vuotta 2079

0

Tiedän, vuosi 2079 tuli vähän yllätyksenä kaikille, mutta vuosiluku on totta Nepalissa. 14. huhtikuuta juhlitaan uutta vuotta Nepalissa ja me olemme vuodessa 2079. Nepalissa ei seurata sitä kalenteria, mikä Suomessa ja melkein koko maailmassa on.

Nepalilainen kalenteri perustuu Bikram Sambatiin, joka on laajalti käytetty antiikin hinduperinteen kalenteri. Kalenteri on noin 56 vuotta ja 8 kuukautta yhteisen aikakauden edellä, mikä tarkoittaa, että tänään juhlitaan vuoden 2079 tuloa!

Lisaksi, nepalilainen kalenteri perustuu hindulaiseen kalenteriin, joka perustuu eri tähdistöjen taivaankappaleiden sijaintiin. Koska mikään ulkomainen liitto ei hyökkää Nepaliin, sillä on oma kulttuurinsa ja kalenterinsa.

Uusi vuosi alkaa Baishakh-kuukaudesta, joka hindujen mytologian mukaan on päivä, jolloin Herra Brahma loi maailmankaikkeuden ja päättyy Chaitran viimeiseen päivään, joka on kuukauden viimeinen päivä. Nepalin hindukuninkaat suosivat tätä kalenteria, koska se liittyi suoraan kuuluisaan hindukuninkaaseen Vikramadityaan.

Nepalin kalenteri on 56 vuotta edellä sitä perinteistä gregoriaanista kalenteria (englanninkielinen kalenteri) 15. joulukuuta ja 15. huhtikuuta välisenä aikana, mikä on 56 vuotta gregoriaanista kalenteria edellä. 57 vuotta englanninkielistä kalenteria edellä, vuoden 16. huhtikuuta – 14. joulukuuta on nyt. Kuukalenterissa on vähintään 29 päivää ja gregoriaanisessa kalenterissa enintään 31 päivää.

Uusi vuosi tai ”Navavarsha” on yksi monista Nepalissa juhlittavista festivaaleista, joissa järjestetään paraateja, juhlia, perhejuhlia ja paljon ruokaa ja juomaa. Lapsena ennen uutta vuotta mielessäni oli vain uudet vaatteet ja suklaat.

Uutena vuotena kaikilla lapsilla on nimittäin uusia vaatteita ja suklaat kädessään. Sanotaan myös, että se, mitä teet uuden vuoden ensimmäisenä päivänä merkitsee sitä, minkälainen koko tuleva vuosi on. Sen takia minun isäni aina sanoi, että herää aikaisin, jotta joka päivä tuo jotain uutta vuodessa. Se oli hauskaa, mutta myös taikauskoinen uskomme.

Vielä minulla oli tapana opiskella uutta tietoa, enkä katsonut televisiota koko päivänä, syy oli sama, jotta tulevat päivät ovat hyviä.

Meilläkin on samanlaisia ilotulituksia kuin Suomessa päivä ennen uutta vuotta. Silloin kaikki sukulaiset ja perhe ovat yhdessä ja nautimme, syömme, juomme hyvin. Tasan klo 12 sitten kaikki halaavat toisiaan vaihtaakseen terveisiä. Usein me aloitamme uuden työn tai yrityksen uutena vuotena.

Maailmassa on erilaisia kulttuureja, mutta lopulta me kaikki olemme samanlaisia.

Pooja Shah

kirjoittaja on muuttanut

Uuteenkaupunkiin Nepalista ja

opiskellut suomen kieltä