
Maaliskuussa Varsinais-Suomen Urheilugaalassa palkittiin Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n toimesta vuosittaiset kuntakohtaiset vuoden seuratyöntekijät yhteistyössä kuntien kanssa.
Uudenkaupungin vuoden seuratyöntekijäksi valittiin hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan nimeämän työryhmän toimesta Marko Hiltunen. Judoseura Waseda-Club ry:n puheenjohtaja on kiitollinen saamastaan tunnustuksesta ja hieman jopa yllättynyt.
– Tietysti tämä on jonkinlainen osoitus siitä, että jotain on tehty oikein. Vuosia on tahkottu ja ilmeisesti arvostusta on matkan varrella kertynyt, Hiltunen iloitsee.
Hiltunen on Ruotsissa syntynyt, mutta perhe muutti Uuteenkaupunkiin autotehtaan perässä Hiltusen ollessa lapsi. Opiskelut ja armeija ovat vieneet miehen välillä muille paikkakunnille, mutta aikuisiällä hän on taas asettautunut länsirannikolle.
Judo on lapsuusajoista lähtien ollut vahvasti mukana Hiltusen arjessa. 1980-luvulla urheilun kirjo oli vielä maltillinen tähän päivään verrattuna, joten kynnys lähteä kokeilemaan judoa oli matala.
– Silloin ihailtiin Bruce Leen ja Chuck Norrisin kaltaisia kamppailutähtiä, niin heidän innostamina alkoi judo kiinnostamaan, Hiltunen muistelee.
Pelkkä harrastaminen muuttui varsin nopeasti seuratyöksi, kun Hiltunen alkoi jo yläkouluikäisenä ohjaamaan harjoituksia ensin tuurauskeikkoina ja lopulta kokoaikaisesti.
– Kokemusta karttui nopeasti, ja eipä aikaakaan, kun löysin itseni seuran hallituksesta ja nuorisoedustajana.
Hallinnollisissa asioissa tie on vienyt hallituksesta varapuheenjohtajaksi ja nyt yli kymmenen vuoden ajan hän on toiminut seuran puheenjohtajana. Ajanhallinta on isossa roolissa, kun Hiltunen suunnittelee perhe-elämän, päivätyön, harjoitukset sekä seuran paperityöt.
– Viidestä kuuteen harjoitusta vedän viikoittain ja siihen päälle paperihommat, eli kyllä tämä aikaa vie.
Hiltusen perheessä kolme lasta harrastaa myös judoa, joten perhe kulkee hyvin lajin mukana ja mahdollistaa Hiltusen panostuksen täyspainoisesti judoon vapaa-ajallaan.
– Onneksi on sellainen perhe, joka tukee tätä ja on myös vahvasti mukana, Hiltunen kiittelee.
Hiltunen myöntää, ettei paperityöt ole aina sitä miellyttävintä puuhaa, mutta lajin parissa olevat henkilöt saavat hänet olemaan monessa mukana. Ei sitä tekisi, jos ei lajista tykkäisi.
– Sitten kun salille tullaan, niin riisutaan kaikki tittelit ja touhutaan yhdessä samat puvut päällä, Hiltunen kiteyttää.
Waseda-Club on noin 40 harrastajan judoseura. Yksilölajiseurana Waseda-Club ei ole joukkuelajiseuroihin verrattuna niin paljon kiinni talkootyössä, vaan jäsenmaksuilla hoidetaan seuran kuluja.
Seura harjoittelee Uudenkaupungin uimahallin judosalissa, mutta rajallisen tilan vuoksi esimerkiksi omia kisoja ei olla pystytty järjestämään. Toivon mukaan siihen olisi tulossa muutos, kun muutaman vuoden päästä Wintteri valmistuu.
– Sinne tulee isompi harrastustila, joten se avaa uusia mahdollisuuksia seuralle, Hiltunen ennakoi.
Isommassa kuvassa Hiltunen näkee, että talkootyö on vähentynyt seuratoiminnassa. Syitä voi hänen mukaansa olla harrastusten korkea lukumäärä, ajan käyttö tai vapaa-ajan priorisointi.
– Ennen oli ehkä enemmän ihmisiä mukana esimerkiksi sihteereinä, jotka hoitivat juuri pelkästään paperitöitä, Hiltunen pohtii.
Vuoden seuratyöntekijän palkinto kannustaa Hiltusta jatkamaan seuratyössä mukana oloa. Vapaaehtoistyötä urheiluseuroissa ei tehdä palkintojen hehku mielessä, vaan puhtaasta rakkaudesta lajiin sekä ihmisten hyvinvointi mielessä.
Mutta silloin, kun palkinnon saa kiitokseksi on myös palkittavan aika kiittää monia eri tahoja.
– Haluan kiittää minua ehdottaneita, valitsijatoimikuntaa, kaupunkia harrastetiloista ja koko meidän seuraa!
– Jos ei harrastajia olisi, niin ei tätä hommaa yksin tekisi, Hiltunen päättää.