Juomavesi saattaa haista kloorilta parin viikon ajan – Uudenkaupungin Vesi uusii talousveden desinfiointijärjestelmää

0
Nervanderin vesilaitoksella uusitaan talousveden desinfiointijärjestelmää. UV-desinfiointijärjestelmä uusitaan ja saneerauksen aikana talousveden desinfioinnissa käytettävää kemiallista desinfiointia muutetaan.

Nervanderin vesilaitoksella uusitaan talousveden desinfiointijärjestelmää. Vettä desinfioidaan kemiallisesti ja myös UV-valon avulla. UV-desinfiointijärjestelmä uusitaan ja saneerauksen aikana talousveden desinfioinnissa käytettävää kemiallista desinfiointia muutetaan.

Vesihuoltopäällikkö Kim Westerholmin mukaan työt alkavat tämän viikon sunnuntaina ja muutostyöt kestävät enintään kaksi viikkoa. Muutostöiden aikana vedessä saattaa esiintyä lievää kloorin hajua. Vesi on kuitenkin kloorin hajusta huolimatta täysin käyttökelpoista ja hyvälaatuista.

– UV-laitteistot uusitaan tehokkaampiin ja niiden sijainti vaihtuu. Muutostyön vuoksi joudumme muuttamaan väliaikaisesti myös kemiallista desinfiointia. Normaalisti kemiallinen desinfiointi tehdään natriumhypokloriitilla ja ammoniumsulfaatilla sidottuna kloorina. Se on tehokas ja hajuton ja siten myös käyttäjäystävällisempi, Westerholm kuvailee.

Uusi UV-desinfiointilaite odottaa jo asennusta Nervanderin vesilaitoksella. Kuva: Kim Westerholm

Nyt Uudenkaupungin vesilaitoksella palataan hetkeksi vuosituhannen alussa käytettyyn vapaaseen klooraukseen, jossa desinfiointi tehdään pelkän natriumhypokloriitin avulla.

– Vesi on edelleen hyvälaatuista, mutta vapaan kloorin vuoksi vedessä on hieman kloorin hajua, Westerholm lisää.

Desinfiointijärjestelmän uusiminen kestää korkeintaan kaksi viikkoa, ja sen jälkeen palataan takaisin hajuttomaan desinfiointiin.

– Varsinkin kloorausmuutoksen alussa vedessä muodostuu di- ja trikloramiinia, joka haisee normaalia enemmän. Parissa päivässä haju vähenee ja tällä hetkellä käytössä olevaan hajuttomaan klooraukseen palataan mahdollisimman pian, Westerholm sanoo.

Hän korostaa, että desinfioinnin muutoksella ei ole vaikutusta veden käyttöön ja sitä voi käyttää täysin normaalisti. – Akvaarioharrastajien on kuitenkin syytä huomioida muutos akvaarioiden vesien vaihdossa, koska akvaariokalat eivät varsinaisesti ole innoissaan vapaasta kloorista, Westerholm muistuttaa.