Kalatalousalueen oma poikashautomo on lajissaan harvinaisuus

0
Näistä pari päivää sitten kuoriutuneista toukkamaisista olennoista kasvaa vaellussiikoja.

Pyhämaan Pitkäluodon kalasataman hallissa kuoriutuu lähipäivinä useampia miljoona kalanpoikasta. Kustavin-Uudenkaupungin kalatalousalueen poikashautomossa on kasvamassa uusi sukupolvi vaellussiikaa sekä madetta.

– Ensimmäiset vaellussiian poikaset kuoriutuivat viime tiistaina ja mateen poikasten kuoriutuminen alkaa aivan lähipäivinä, selvitti Kustavin-Uudenkaupungin kalatalousalueen toiminnanjohtaja Petri Rannikko.

Hautomossa on tällä kertaa kehittymässä noin 30 litraa hedelmöitettyä siianmätiä. Yhdestä litrasta tulee keskimäärin 50 000 poikasta.

– Jos kaikki nyt syntyvät poikaset eläisivät aikuisiksi, niin siinä sitä riittäisi lähivuosina kalastettavaa, hymyili Rannikko.

Pitkäluodon hautomossa ei kuitenkaan ole mahdollista kasvattaa poikasia sen suuremmiksi, vaan vastakuoriutuneet siianpoikaset lasketaan mereen jo ennen vappua. Noin sentin mittaisten kalanalkujen edessä on vielä monta vaaraa.

– Poikashautomon tarkoitus on vain tukea alueen luontaisia kalakantoja, eikä sinänsä muuttaa kalaston koostumusta. Mutta esimerkiksi vaellussiika tarvitsee apua, jotta alueella riittäisi kalastettavaa. Luontaisestihan vaellussiika kutee makeaan veteen eli jokiin, mutta Sirppujoessa siian kutu ei onnistu veden happamuuden takia, vakavoitui Rannikko.

Kustavin-Uudenkaupungin kalatalousalueen oman poikashautomo on lajissaan harvinaisuus. Esimerkiksi velvoiteistutuksiin käytettävien kalanpoikasten kasvatuksesta huolehtivat pääsääntöisesti kaupalliset toimijat.

– Kalanpoikasten kasvattamisen aloitti Pyhämaan Kalastajaseura ja heidän aktiivit tekivät tällä saralla ansiokasta työtä. Oli hyvin luontevaa, että toimintaa jatkettiin kalatalousalueen nimissä, totesi Rannikko.

– Tämä kasvatustyö on myös yksi esimerkki siitä, mihin kalastusmaksuista saamamme varat käytetään. Eli kalakantojen tukemiseen niin ammatti- kuin vapaa-ajan kalastajien iloksi.

Siian ja mateen lisäksi tänä keväänä on tarkoitus ottaa hautomoon myös hauen mätiä, mikäli sitä kalastajilta saadaan.

– Hauen kudettamisella on itse asiassa Suomessa hyvin pitkät perinteet. Aiheen tiimoilta on järjestetty niin koulutustilaisuuksia kuin kilpailujakin, selvitti Petri Rannikko.