Uudenkaupungin yhtenäiskoulu sai tiistaina kansainvälisiä vieraita, kun Erasmus-vaihto-ohjelma toi opiskelijoita ja opettajia Uuteenkaupunkiin Italiasta, Portugalista, Espanjasta ja Unkarista.
Jokaisesta maasta viisi opiskelijaa ja kaksi opettajaa tutustuu viikon aikana kaupunkiin ja suomalaiseen kulttuuriin yhdessä yhtenäiskoulun Erasmus-kerholaisten sekä isäntäperheiden kanssa.
Pohitullin salissa vietettiin tiistaiaamuna yhteinen avajaistilaisuus, jossa vieraat toivotettiin tervetulleeksi ja esiteltiin yhtenäiskoulun opiskelijoille. Ohjelmassa oli musiikkiesityksiä ja puheita vierailijoille. Yhtenäiskoulun puolesta tervehdyksensä toi rehtori Jukka Silvola .
– Pääsette näkemään ja nauttimaan Suomen keväisen puolen, kun aurinko herättää luonnon henkiin. Pian myös kesäkin tulee, Silvola kehaisi vierailijoille.
Silvola muistutti, että vaikka Euroopassa on käynnissä vaikeita aikoja, on erityisen tärkeää pitää kiinni ystävyyssuhteista, johon vaihto-ohjelma myös tähtää.
– Voimme luoda rauhaa, jos me jaamme ymmärryksen toistemme kanssa ja pidämme myös huolta tosistaan.
Avajaistilaisuus päättyi vierailijoiden ja uusikaupunkilaisten yhteiseen, perisuomalaiseen, letkajenkka-tanssiin.
Yhtenäiskoulun opettaja Harri Lehtonen on yksi niistä opettajista, jotka vuonna 2018 hakivat rahoitusta koululle Erasmus-hankkeeseen ja löysivät kumppaneita Uudellekaupungille. Yhteinen teema hankkeelle on Caring for sharing.
– Tarkoitus on järjestää näitä vaihtoja, eli jokainen maa käy vierailulla toistensa luona. Yritämme teeman avulla luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä yhteistyön merkitystä, Lehtonen kertoo.
Uudenkaupungin vierailu on näiden maiden viimeinen oppilaiden välinen vierailu. Opettajat kokoontuvat vielä kertaalleen päättämään yhteistä projektia.
– 2019 oli ensimmäinen oppilasvierailu, jolloin olimme Espanjassa, mutta sitten korona pisti projektin hetkeksi seis. Nyt vierailuja on ollut tiivisti, sillä itsenäisyyspäivänä olimme Italiassa, maaliskuussa Portugalissa ja kaksi viikkoa sitten Unkarissa.
Projektista on Lehtoselta sekä oppilailta vain positiivista sanottavaa. Lehtosen mukaan on ollut hienoa toimia nuorten sekä ulkomaalaisten kollegoiden kanssa.
– Hienoa nähdä, kuinka nuoret luovat uusia kaverisuhteita ulkomaalaisten nuorien kanssa. Väitän, että näistäkin nuorista monet pitävät yhteyttä pitkälle tulevaisuuteen asti.
Samoilla linjoilla on myös unkarilainen opettaja Kati Lönricz , joka on toiminut erilaisissa Erasmus-projekteissa mukana yli kymmenen vuoden ajan.
– Tiedän, että noin seitsemän vuotta sitten Virossa samanlaisessa hankkeessa mukana olleet oppilaat pitävät vielä yhteyttä toisiinsa, Kati huomauttaa.
Kati oli muiden opettajien kanssa kolme vuotta sitten Uudessakaupungissa opettajatapaamisessa, jossa luotiin ensitahdit projektille. Opettajanäkökulmasta hän näkee projektissa paljon hyviä asioita, joissa on myös opetustavoite mukana.
– Nämä vierailut avaavat silmiä nuorille ja poistavat ehkä joitain ennakkoluuloja, joita nuorilla voi olla muista kulttuureista tulevia kohtaan.
– Oppilaat ehkä ymmärtävät paremmin muutaman vuoden päästä, kuinka paljon he oppivat projektista ja kuinka tärkeää oli olla mukana, Kati muistuttaa.
Suomen kieltäkin yliopistoaikoina opiskellut Kati kertoo rakastavansa Suomea ja tykänneensä Uudestakaupungista jo ensimmäisellä vierailullaan.
– Tykkään, että kaupunki on hieman maalla verrattuna esimerkiksi Helsingin hälinään. Uusikaupunki on mielestäni tyypillinen suomalainen kaupunki ja erityisesti pidän puutaloista ja merestä, Kati kehuu.