Kansallisen veteraanipäivän puheissanousi voimakkaasti esiin Ukrainan tilanne

0
Veteraanikivelle seppeleen Kalannin nuorten puolesta laskivat Kalannin koulun 9A luokan oppilaat Leevi Kuusjärvi ja Tessa Nikusaari.

Koronapandemian aiheuttaman, kahden vuoden tauon jälkeen päästiin tänä vuonna jälleen viettämään yhdessä kansallista veteraanipäivää. Uudessakaupungissa päivän pääjuhla järjestettiin Kalannin seurakuntakodissa ja mukana olivat molemmat paikalliset veteraanijärjestöt, Kalannin Sotaveteraanit ja Vakka-Suomen Sotaveteraanit.

– Paikalliset veteraanijärjestöt ottavat nyt viimeisiä askeliaan, sillä ilman sotaveteraaneja ei voi olla sotaveteraaniyhdistystä. Toiminnassa tulemme siirtymään perinneaikaan ja siihen, miten siirrämme sotaveteraanien meille jättämän perinnön tuleville sukupolville, totesi tervetulopuheessaan Kalannin Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Päivi Luotonen .

Sotaveteraaneja on Uudenkaupungin alueella elossa enää muutama, ja vain yksi heistä oli jaksanut tulla viettämään kansallista sotaveteraanipäivää Kalantiin.

Päivän puheita hallitsi kuitenkin Ukrainan tilanne. Päivi Luotonen totesi,

että raakuudessaan ja epäinhimillisyydessään venäläisjoukkojen toiminta Ukrainassa tuo mieleen Suomen isovihan 1700-luvulla. Tuolloinkin erityisesti siviilit saivat tuntea venäläismiehittäjien julmuudet ja riiston.

– On käsittämätöntä, ettei tuollainen 1700-luvulla harrastettu miehitysaikainen terrori, ole jäänyt sinne 300 vuoden taakse.

Luotonen korosti että aina kuitenkin on toivoa ja siksi on jaksettava katsoa elämässä myös eteenpäin.

Juhlapuheen tilaisuudessa pitänyt teollisuusneuvos, Uudenkaupungin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mauri Kontu kävi läpi Suomen historian opetuksia.

– Historiamme valossa voimme kiistatta todistaa, että itsenäinen pienikin kansa pystyy kehittymään ja kehittämään itsensä sivistysvaltioksi ja osaamiseltaan maailman ykkösketjuun kuuluvaksi kaikilla mittareilla, tiivisti Kontu.

Kontukin nosti puheessaan esille kansainvälisen tilanteen ja Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa. Sodalla on vaikutuksensa myös Suomeen.

– Meidän pitää pitää yllä kattavaa maanpuolustusta, sekä aineellista että henkistä. Lisäksi hyviä suhteita naapureiden kanssa ja solmia turvasopimuksia aggressiivista vihollista vastaa. Siksi näen, että Suomen liittyminen Natoon on oikea-aikainen ja kiireinen ratkaisu, sanoi Kontu.

Hän perusteli mielipidettään myös kansainvälisestä liike-elämästä tulleiden kokemusten ja oppien kautta.

– Omasta kokemuksestani yrittäjänä uskon vahvasti, että maailmamme kehittyy mieluummin tiedolla, osaamisella ja avoimuudella. Siihen ei valehtelulla tai väkivallalla ole sijaa, korosti Mauri Kontu.

Puheensa lopuksi hän kiitti sotaveteraaneja sekä heidän sukupolveaan mahdollisuudesta itsenäiseen Suomeen.

– Meidän tehtävänä on huolehtia siitä päättäväisyydellä ja yhdessä pitkälle tulevaisuuteen.

Veteraanipäivän juhlan musiikkiannista huolehti mieskuoro Uudenkaupungin Laulu-Veikot ja kahvitarjoilusta Kalannin Martat sekä seurakunta.