Kasarminlahdelle avautuu nyt avara näköala – Luontolava ja esteettömän luontopolun ensimmäinen osuus valmis

0
Juha Hukka (kesk.) ja Pekka Alho ovat tyytyväisiä, kun esteetön luontoreitti alkaa olla valmis. Reitille tulee vielä penkkejä ja opasteita sekä Jyrki Ankelon (vas.) tilalta lehmiä, sonni ja vasikoita takana näkyvälle rantaniitylle.

Kun Golfravintolan pysäköintialueelta lähtee kävelemään kohti Kasarminlahtea, on äkkiä unohtanut olevansa kaupungissa. Eteen avautuu huikea luontomaisema.

– Täällä voi nyt bongata paljon lintuja. Tulee usein pyöräiltyä tänne kiikaroimaan, Anne Itäranta ja Satu Mattila kertovat.

Naiset pääsivät keskiviikkona testaamaan ensimmäistä kertaa Kasarminlahden uuden luontolavan, joka on rakennettu rannan entisen kivilaiturin päälle. Kaupungin vihertyönjohtaja Juha Hukka oli juuri saanut soiton rakentajalta, että luontolavan voi ottaa käyttöön.

Luontolavan edustalle levähdyspaikalle rakennetaan vielä pöytä ja penkit sekä esteetön puucee. Luontolavan viereen on tasoitettu maa-alue, johon voi ajaa invataksilla.

– Pysähdyspaikka on tarkoitettu vain invatakseille. Alue ei siis ole pysäköintialue, vaan autot pitää jättää parkkiin Golfravintolan pysäköintialueelle, Hukka korostaa.

Hän myös muistuttaa, ettei alueella saa pitää koiria vapaana.

Luontolava kuuluu osana esteettömään luontopolkuun, joka alkaa Golfravintolan pysäköintialueelta ja jatkuu raviradalle. Kasarminlahden esteetön reitti on kokonaisuudessaan noin 1,1 kilometrin pituinen. Luontolavalle sekä reitin varrelle tulee myös vielä penkkejä levähdyspaikoille. Levähdyspaikan ympäristöä lintulavan kohdalla viimeistellään myös vielä, koko esteettömän reitin hanke valmistuu kesäkuun loppuun mennessä.

– Myöhemmin on tarkoitus jatkaa esteetöntä luontopolkua niin, että sitä pääsee kiertämään takaisin pysäköintialueelle. Toistaiseksi esteetöntä osuutta on vain raviradalle asti ja sieltä pitää palata samaa reittiä takaisin, projektipäällikkö Pekka Alho kertoo. Luontoreitin lisäksi hankkeeseen on kuulunut Kasarminlahden kosteikkojen ennallistaminen, joka rahoitetaan ympäristöministeriön Helmi-ympäristöohjelmasta.

Maisema Kasarminlahdelle on avartunut viime syksystä. Rannasta on niitetty järviruokokasvustoa ja äestetty alue. Kasarminlahden kosteikkoja ennallistetaan myös raviradan päädyssä. Hanke jatkuu ensi syksyyn.

– Ruovikon poistaminen vaikuttaa myös alueen linnustoon. Linnusto on kärsinyt lahden kunnosta, sillä kahlaajat ja vesilinnut tarvitsevat avoimia rantoja ruokailuun ja havaitakseen pedot. Nyt kun ruovikkoa on poistettu Kasarminlahden rannalta täällä näkee taveja, haapanoita, sotkia ja näyttää tuolla töyhtöhyyppä ja valkoviklokin olevan, Alho sanoo.

Rantaniittyä pidetään kunnossa jatkossa luonnollisella ja perinteisellä menetelmällä. Kalantilainen karjankasvattaja Jyrki Ankelo tuo Vapolan tilalta 15 Aberdeen Angus -nautaa laiduntamaan rantaa.

– Laitumelle tulee emolehmiä, vasikoita ja sonni. Alue aidataan ja toivon, että ihmiset antavat niiden elää omaa elämäänsä. Niiden puuhia voi seurata aidan takaa, mutta aivan niiden lähelle ei kannata mennä.

Aberdeen Angus on Skotlannista lähtöisin oleva lihakarjarotu ja Ankelo kertoo, että golfin peluu Skotlannissa alkoi nimenomaan karjalaitumilla.

– Siinä mielessä rotu sopii hyvin golfkentän läheisyyteen, hän toteaa.

Laidunnusta varten rantaan rakennetaan kaksi suurta aitausta. Lehmien käyskentelyä voi seurata myös luontolavalta.

Fakta

 

Yaran, Elyn ja ympäristöministeriön tuella

Yara Uudenkaupungin tehdas on tukenut luontolavan rakentamista 20 000 eurolla.

Uudenmaan Ely-keskus on tukenut esteettömän luontoreitin ja lintulavan rakentamista.

Kasarminlahden kosteikkoalueiden ennallistaminen on rahoitettu ympäristöministeriön Helmi-ympäristöohjelmasta.

Tarkoituksena on jatkaa alueen luonnonhoitotöitä Leader-hankkeena.