Keho ja miel virkeäksi Feldenkrais -menetelmällä

0
Etualalla kurssilaiset Maritta Venho ja Aulikki Hämäläinen. Liikunnanopettaja Johanna Lapinniemi antaa ohjeita.

Seikowin koululla liikuttiin viime lauantaina hyvin rauhallisesti, kun Vakka-Suomen kansalaisopisto järjesti työpajan, jossa keskityttiin kehonhallintaan ja ennen muuta hengitykseen.Vakka-opiston oma liikunnanopettaja Johanna Lapinniemi ohjasi kolmetuntisen työpajan, jossa tehtiin Feldenkrais-menetelmän harjoituksia. Muutama kurssilainen seurasi selkeitä ja rauhallisia ohjeita kuuloyhteyden avulla kotonaan.

Kuvaa ei tarvinnut välittää, koska ohjaaja selosti ohjeet liikkeen tekemiselle niin läsnäolijoille kuin etäopiskelijoille.

– Tässä ei ole mallioppimista siinä mielessä, että opettaja näyttäisi, mitä tehdään. Menetelmä perustuu itseohjautuvuuteen niin, että ihminen rakentaa liikkeellisen tekemisen oman kokemuksensa kautta sanallisen ohjauksen avulla, selittää Johanna Lapinniemi, joka on saanut menetelmään nelivuotisen koulutuksen Britanniassa.

Venäjänjuutalaisen Moshe Feldenkraisin kehittämä Feldenkrais-menetelmä on kokonaisvaltainen oppimistapa, jossa voi syventää tietoisuutta, lisätä kehontuntemusta ja kehonhallintaa. Lauantain työpajassa kaikki tekeminen tapahtui voimistelualustoilla.

– Tuntien jälkeen oppilaalla on usein hyvin kokonaisvaltainen ja rento olo. Ymmärrys omaan itseen syvenee ja omaa liikettä on helpompi aistia. Kun tiedät, mitä teet, voit tehdä, mitä haluat, kiteyttää Johanna Lapinniemi menetelmän ajatuksen.

Feldenkrais-menetelmässä oppilasta ohjataan havaitsemaan yhä pienempiä eroja niin liikkeen tekemisessä kuin tuntemuksessakin. Lauantaina huomiota kiinnitettiin erityisesti hengitykseen.

– Kurssilla kaikki muut askareet unohtuivat, elin hetkessä. Hengitys on minulle tärkeää puhaltimella soittamisen ja laulamisen johdosta, sanoo laitilalainen Maritta Venho, joka ei kaipaa menevää jumppaa ja oli tullut kurssille uteliaisuuttaan.

Havaintokyvyn tiedetään terävöityvän, kun menetelmän avulla tarkastellaan rennon keskittyneesti oman kehon liikkeitä ja niihin liittyviä aistimuksia, tuntemuksia ja ajatuksia.

Kurssilla oli minuun hämmästyttävän iso vaikutus, vaikka teimme vain pieniä ja hienovaraisia liikkeitä. Varsinkin tämä hengitysteemainen työpaja oli uskomattoman tehokas. Ihan kuulostelen, voiko hengittäminen tosiaan olla näin kevyttä. Se vaikutti varmaankin mielialaan, huomasin treenin jälkeen olevani oikein hyvällä tuulella, sanoo kalantilainen Aulikki Hämäläinen , joka on aiemmin osallistunut kahteen Feldenkrais-työpajaan.

Liikunnanopettaja Johanna Lapinniemen ohjauksessa voi toukokuussa harrastaa myös ulkoliikuntaa. Silloin voi hänen johdollaan oppia suunnistuksen taitoja viitenä tiistai-iltana Laitilan lähimaastossa.