Kiireellistäkin hoitoa peruttu lakon takia – Tyksin leikkaussaleja saatu silti avattua lisää

0

Viime viikosta kestänyt hoitoalan lakko vaikuttaa Tyksin toimintaan monin tavoin. Osa kiireellisestä hoidosta on keskeytetty ja palvelut ovat ruuhkautuneita. Tilanne sairaalassa muuttuu kaiken aikaa ja toimintoja järjestellään jatkuvasti sen mukaan, minne henkilöstöä saadaan.

– Tilanne sairaalassa on vaikea. Teemme keskeytyksettä töitä sen hyväksi, että pystymme järjestelemään kriittisen hoidon lakon aikana. Valitettavasti osa kiireellisestäkin ja välitöntä hoitoa vaativista toimenpiteistä on jouduttu perumaan, sanoo Tyksin vt. sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö.

Tyksissä on ylläpidetty kriittisimmät toiminnot erityisjärjestelyillä. Potilaita on siirretty yhteisille vuodeosastoille. Jyrkkiö kertoo, että Tyksin leikkaussaleja avataan tällä viikolla lisää. Tavoitteena on saada tehtyä kaikkien syöpäpotilaiden leikkaukset, joita on noin 15 päivässä.

– Maanantaina ja tiistaina on pystytty leikkaamaan vajaa puolet listalla olleista syöpäpotilaista. Lisäksi turvataan muiden kiireellistä leikkausta tarvitsevien potilaiden hoito, Jyrkkiö sanoo.

Hän kuitenkin toteaa, että kiireetöntä leikkaushoitoa ei pystytä vielä toteuttamaan. Jyrkkiön mukaan leikkaussalien tilannetta kartoitetaan jatkuvasti ja tehdään tarvittavia muutoksia sen mukaan, mitä toimintoja on priorisoitava potilasturvallisuuden takaamiseksi.

– Syövän lääke- ja sädehoitoon on lakon alkamisen jälkeen saatu lisää suojelutyötä, ja pyrimme turvaamaan syövän hoidon kaikille sitä tarvitseville potilaille mahdollisimman pian. Sädehoitoa ei ole tähän mennessä pystytty antamaan kaikille potilaille, saamme huomisesta eteenpäin lisää sädehoitopaikkoja avattua. Myös joitain syöpälääkehoitoja jää tekemättä, Jyrkkiö toteaa sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Syöpää hoidetaan Tyksissä useilla eri toimialueilla ja eri osastolla, ja tilanne on eri yksiköissä hyvin erilainen.

– Parantumiseen tähtäävää syöpähoitoa ei tulisi keskeyttää kuin erittäin painavasta syystä. Syöpäleikkausta täydentävät solunsalpaajahoidot tulisi antaa ajallaan. Sädehoitoon ei saisi tulla suunnittelemattomia taukoja, koska ne huonontavat hoitotulosta olennaisesti, Jyrkkiö huomauttaa.

Hoitajien työtaistelu on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan keskeyttänyt kiireettömän hoidon. Kuluvan viikon maanantailta ja tiistailta on Tyksissä peruttu yhteensä noin 390 kiireetöntä leikkausta. Loppuviikolle peruutuksia on noin 50–90 päivässä. Uusia toimenpideaikoja nyt peruutettujen tilalle annetaan heti, kun se on mahdollista.

Tällä hetkellä käytössä on noin puolet Tyksin vuodeosastopaikoista. Tyksin eri sairaaloissa on kaikkiaan noin 900 sairaansijaa. Jyrkkiö kertoo, että lakon alkaessa kotiutettiin niitä potilaita, joiden kunto mahdollisti kotiuttamisen.

– Psykiatrian avohoidon potilaskäynneistä suuri osa on jouduttu perumaan kuluvalla viikolla. Avohoidon kiireellisemmästä hoidon tarpeesta huolehditaan. Psykiatrian päivystys toimii osana Tyks Akuuttia. Psykiatrian osastot Turussa ja Halikossa toimivat huomattavasti normaalia pienemmällä henkilöstöllä, ja muun muassa lastenpsykiatrian osasto on suljettuna, Jyrkkiö lisää.

Kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden dialyysihoito ja sektioleikkaukset turvataan tällä hetkellä käytössä olevalla työntekijämäärällä. Laboratorio- ja kuvantamispalveluja tehdään tällä hetkellä vain Tyks kantasairaalassa Turussa. Lakon aikana resurssit on keskitetty hoitamaan kaikkein kiireellisin näytteenotto lähinnä sairaaloiden vuodeosastoilla ja poliklinikoilla.

Tällä viikolla on Tyksin laboratorioihin ollut varattuna tuhansia näytteenottoaikoja, jotka on siirretty lakon jälkeiseen aikaan. Pääsyä laboratorion näytteenottoon pyritään lisäämään. Koronanäytteistä Tyks hoitaa vain kiireelliset tapaukset.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Tyksin päivystykset ovat ruuhkautuneet. Kaikki yhteispäivystyksen päivystyspotilaat on keskitetty kantasairaalaan, Tyks Akuuttiin. Lakon takia ammattilaiset keskittyvät vain kiireellistä hoitoa vaativiin potilaisiin.

Päivystys ruuhkautunut – kannattaa asioida oman alueen terveyskeskuksessa

Tyksin vt. sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö kertoo, että päivystyspotilaat on hoidettu kiireellisyysjärjestyksessä ja odotusajat kiireettömissä asioissa ovat venyneet ajoittain useamman tunnin mittaisiksi.

– Suosittelemme hyödyntämään oman terveyskeskuksen palveluita hoidon saamiseksi, Jyrkkiö lisää.

Muun muassa Uudenkaupungin päivystys on ollut suljettuna perjantaista alkaen. Päivystyksen avautumisesta tiedotetaan erikseen. Vakavista oireista kärsivien potilaiden on kuitenkin syytä hakeutua viiveettömästi hoitoon.

– Hoidon tarpeen arviointia ei valitettavasti pystytä toteuttamaan puhelimitse eikä Omaolo-palvelun kautta Tyks Akuutissa. Majakkasairaalan lasten- ja nuorten päivystyksessä on puhelinpalveluissa ajoittain ruuhkaa ja takaisinsoittopyyntöihin ei välttämättä pystytä vastaamaan, Jyrkkiö toteaa.

Päivystyspuhelin 02 313 8800 ja 116 117 eivät ole toiminnassa lakon vuoksi. Terveyskeskusten päivystysvastaanotot eivät ole lakon piirissä ja vastaanottavat potilaita. Kiireettömissä asioissa tulee ensisijaisesti olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Hätätilanteessa soita aina 112.