Kissa vai lammas?

0
Pajunkissa vai kenties pajunlammas.

Reilu sata vuotta sitten puhuttiin pajunkissojen rinnalla myös pajulampaista tai pajunlampaista. Pajun kukinnon alkumuoto valkoinen, pyöreä ja pörröinen muistuttaakin huomattavan paljon lammasta. Toisaalta kukinnon pehmeä silkkisyys tuntuu sormen alla kuin kissan turkilta.

Kotimaisten kielten keskuksen murretietoihin perustuen pajulampaista puhuttiin Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan ja Peräpohjolan ja osittain Karjalan alueella. Pajukissat puolestaan tunnettiin Hämeen, Kymenlaakson, Savon, Keski-Suomen ja Kainuun alueilla. Yleiskieleen jäi syystä tai toisesta käyttöön kissa -versio.

Pajunkissa on siis kissa, mutta tyttö vai poika?

Tähän kysymykseen ei osaa edes asiantuntija vastata. Vasta kun kevät etenee, valkoisesta pajunkissasta alkaa kehittyä kypsä kukinto ja silloin myös paljastuu kasvin sukupuoli. Keltainen on uros hedekukka ja vihreä on naaras emikukka.

Koska paju on keväällä se ensimmäinen kasvi, jossa alkaa näkyä elonmerkkejä pitkän talven jälkeen, on paju saanut kunnian olla meillä kristillisessä perinteessä palmun lehvien pohjoinen korvaaja.