Koronaepidemian huippu ohitettu Varsinais-Suomessa

0
Huhtikuun alusta lähtien otettujen koronatestien määrä on laskenut.

Koronaepidemian huippu saavutettiin kuluvan vuoden maaliskuun 23. päivä. Silloin kahden viikon ilmaantuvuus 100 000 henkilöä kohden kohosi 1 967:ään. Huhtikuun alusta lähtien otettujen koronatestien määrä on laskenut, joten todettujen tartuntojen määrä tai ilmaantuvuusluku eivät ole tällä hetkellä vertailukelpoisia aiempiin lukemiin. Tiedot perustuvat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiistai-iltapäivänä lähettämään tiedotteeseen.

– Epidemia kääntyi kuitenkin havaittavaan laskuun jo ennen huhtikuun alkua, ja lisäksi uusien koronavirusinfektioon liittyvien sairaalahoitojaksojen määrä on Tyksissä vähentynyt jo kolmen viikon ajan, eli näyttää siltä, että tilanne on rauhoittumassa, Turun yliopistollisen keskussairaalan infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Tyksissä oli tämän viikon tiistaina 26 koronapotilasta, joista alle viisi tehohoidossa. 21:llä potilaista koronavirusinfektio oli ensisijainen syy sairaalahoidolle. Vaikka erikoissairaanhoidon kuormitus on keventynyt, perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on kuitenkin hoidossa paljon koronaviruspotilaita, noin 40 potilasta Varsinais-Suomessa.

Vaikka epidemian huippu on ohitettu, tartuntoja on silti paljon liikkeellä. Tuorein positiivisuusprosentti koronatesteistä Varsinais-Suomessa on 51 prosenttia.

–Vaikka olemme päässeet avannosta ylös, emme vielä ole saaren rannassa, saatikka saunan lämmössä, Marttila kuvailee.

Yli 80-vuotiaat ovat hyvin rokotettuja Varsinais-Suomessa. Melkein 97 prosenttia yli 80-vuotiaista on ottanut ensimmäisen rokotusannoksen. Toisen annoksen saaneita on melkein 96 prosenttia yli 80-vuotiaista ja kolmannen rokotuksen on ottanut 88,5 prosenttia. Neljännestä rokotusannoksesta ei ole vielä tilastotietoa.

– Arvioni on, että noin neljännes yli 80-vuotiaisista varsinaissuomalaisista on saanut neljännen rokotusannoksensa, sanoo Harri Marttila.

Neljäs annos olisi tärkeä tälle ikäryhmälle, koska kolmannesta annoksesta on saattanut jo kulua aikaa ja sen teho on mahdollisesti jo laskenut. Omaisten rooli ikäihmisten auttamisessa, esimerkiksi viemisessä rokotteelle, on tärkeä.

Tiistaina kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin.