Lauantailautanen: Leipätikusta asiaa

0
Leipätikut ja dippi on helppo ottaa mukaan vappupiknikille.

Grissini, dippi- tai leipätikku, monikäytöisellä pienellä leipäpalalla on monta nimeä. Käyttötarkoituksia on lukemattomia, sillä pikkupala on ruokapöydän moniottelija, joka sopii lähes kaikkeen ja kaiken kanssa.

Aidot leipätikut, grissinit, tulevat Italiasta, antipastojen luvatusta maasta, jossa ne tehdään usein itse taikinasta alkaen. Nyt ei kuitenkaan leivota, vaan ollaan ekologisia ja käytetään kuivahtanutta leipää, joten ruokahävikkiä ei pääse syntymään.

Yksinkertaisimmillaan leipätikku on ohut, kuivattu pala leipää, joka on rapeutunut joko uunissa tai paistinpannulla. Tikku voi olla maustettu pelkästään ripauksella suolaa.

Runsaimmillaan leipäpala on uitettu öljyssä, mausteissa, yrteissä ja juustoraasteessa. Mausteita voi vaihdella sen mukaan, minkä ruoan kanssa tikut tarjoillaan. Miedolle ruualle voi leipätikut maustaa voimakkaammin. Jos haluaa korostaa pääruuan makua, silloin leipätikut voi vain kieritellä öljyssä tai sulassa voissa ennen uuniin laittoa.

Rapeat leipätikut katoavat nopeasti pöydältä naposteltavaksi. Jos jotain jää, tikut sopivat dippailuun oliiviöljyn ja balsamicon kanssa. Ne käyvät kyytipojaksi keiton tai salaatin päälle, tai juustopöydälle muiden herkkujen seuraan. Tai ohjeen mätihyytelön kaveriksi.

Vaaleat ja tummat leipätikut

4 kpl vaaleaa paahtoleipäviipaletta

4 kpl saaristolaisleivän viipaleita

2 rkl oliiviöljyä tai sulatettua voita

mustapippuria

suolaa

Leikkaa leivistä ohuelti reunat pois, jotta saat helposti leikattua leivän noin 1,5 cm levyisiksi paloiksi. Siirrä palat leivinpaperin päälle uunipellille. Ripauta öljyn joukkoon mukaan pippuria, ja suolaa sekä halutessasi muita mausteita.

Ripottele seos tikkujen päälle ja paista 200 asteessa noin 5–15 minuuttia, kunnes tikut ovat rapeita. Anna jäähtyä rauhassa pellillä.

Mätidippi

200 g creme

fraichea

½ punasipuli

1 limen raastettu kuori ja puolikkaan mehu

250 g mätiä

tilliä

ripaus mustapippuria ja suolaa

Sekoita creme fraichen joukkoon silputtu punasipuli ja raastettu limen kuori ja mehu. Anna jäähtyä viileässä hetki. Limen määrää voi lisätä tai vähentää oman maun mukaan.

Kokoa dippi tarjoilukulhoon, ensin pohjalle creme fraiche, sitten silputtu tilli ja päällimmäiseksi mäti. Rouhaise mädin päälle mustapippuria ja ripaus sormisuolaa.

Dippaile leipätikkuja mätidippiin.

Kun teet dipin kannelliseen purkkiin, se on helppo ottaa mukaan vaikkapa vapun kunniaksi järjestetylle piknik-retkelle.

Tiina Perähannu-Silvola