Lauantailautanen: Tuunattu tuuvinki

0
Tuunattu tuuvinki eli hieman muokattu imelletty perunalaatikko sopii pääsiäispöytään.

Tuunajärven mummu tarjosi itse tehtyä imellettyä perunalaatikkoa ympäri vuoden sunnuntain lounaalla suurelle porukalle. Valitettavasti laatikko oli liian tummaa ja voimakkaan mausteista, sillä kanelissa ja muskottipähkinässä ei oltu säästelty. Niinpä laatikko ei oikein ollut lasten makuun.

Oikean hämäläisen imelletyn perunalaatikon makuun pääsin, kun anoppini valmisti sitä aikanaan joulua varten. Valmistus vaikutti melko sotkuiselta ja aikaa vievältä touhulta, sillä kuumat, jauhoiset, tärkkelyspitoiset perunat pyrittiin kuorimaan heti keittämisen jälkeen. Kuumia perunan kuoria ja muhentuneita perunanpaloja löytyi niin keittiön pöydältä, lattialta kuin sukan pohjasta.

Imelletty perunalaatikko, eli tuuvinki, on perinteinen hitaan hämäläinen pito- ja viikonloppuruoka, tai oli ainakin vanhaan hyvään aikaan. Muualla päin Suomea perunalaatikon paikka on yleensä enää vain joulupöydässä. Tuuvinki on käännös ruotsinkielisestä stuvning-sanasta, joka tarkoittaa muhennosta.

Nykyään ostan perunalaatikot valmiina myyjäisistä. Joskus maku on ollut kohdillaan, toisinaan taas ei niinkään. Viimeisin joulu meni jo kaupan laatikoilla, sillä ne maustettiin Sikke Sumarin parin vuoden takaisella idealla.

Nyt ollaan menossa kohti pääsiäistä ja mieleen hiipivät jo paaston jälkeisen ajan lammaspadat, lisukkeet ja makeat herkut. Mielestäni tuunattu tuuvinki on juuri oikea ruoka myös pääsiäislampaalle, sillä rosmariini ja lammas ne yhteen soppii.

Koska kaupan hyllyltä ei enää tähän aikaan vuodesta löydy valmiita perunalaatikoita, niitä on pakko alkaa väsäämään itse. Tein kuitenkin perunalaatikon helpoimman kautta, eli perunamuusijauheesta.

Tuunatussa tuuvinkissa tärkeintä on makumaailma: makean perunan, rosmariinin, oliiviöljyn ja suolaisen parmesaanin hieno liitto.

Helppo, tuunattu tuuvinki


2 pussia perunamuusijauhetta

1–2 rkl vaaleaa siirappia

5 dl kerma-maitoa

2 tl kuivattua rosmariinia

2 rkl oliiviöljyä

1 dl raastettua parmesaania

voinokareita

Valmista perunamuusi paketin ohjeen mukaan.

Lisää valmiin muusin joukkoon siirappi ja maito-kermaseos. Sekoita tasaiseksi. Lisää mukaan rosmariini, oliiviöljy ja parmesaani.

Voitele uunivuoka voilla ja kaada seos vuokaan ja paista 175 asteessa reilu tunti.

Jos pakastimesta vielä löytyy perunalaatikoita, ne on helppo tuunata sekoittamalla mukaan rosmariini, öljy ja juusto. Laatikko vain uuniin kuumenemaan ennen ruokailua.

Tiina Perähannu-Silvola