Lisää lapsiperheitä kaupunkiin

0

Omakotiliitto julkaisi selvityksen omakotitaloasumisen kustannuksista ja sen mukaan Uudessakaupungissa on melko edullista asua. Se tuskin yllättää, että asuminen on halvempaa kuin Turussa, mutta vertailussa jäivät taakse muun muassa Lieto, Parainen, Paimio, Raisio ja Naantali.

Selvityksessä vertailtiin sadan kunnan sähkö-, vesi- ja jätemaksuja sekä kiinteistöveroa. Esimerkkitalona käytettiin 120-neliöistä omakotitaloa, jossa asuu kolme henkilöä.

Kolmihenkisen perheen asumiskustannukset nousevat Uudessakaupungissa noin 4 500 euroon kuukaudessa, kun vertailun kalleimmassa kunnassa Leppävirralla rahaa menee lähes 7 000 euroa kuukaudessa. Halvimmalla pääsee Kempeleessä, noin 3 600 eurolla.

Asuntojen vertailussa puhutaan usein vain talojen ja tonttien hinnoista sekä kunnallisveroprosentista, mutta Uudenkaupungin Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Arto Salosen mielestä Omakotiliiton vertailua voisi nostaa enemmänkin esille.

Uudessakaupungissa on haaveiltu yli 20 000 asukasluvusta, mutta autotehtaan monista hyvistä uutisista huolimatta määrä ei ole lähtenyt suureen kasvuun.

Autotehtaalle töihin tulevista kovinkaan moni ei ole potentiaalinen omakotitalon ostaja, mutta halvemmilla asumiskustannuksilla voisi houkutella kaupunkiin lapsiperheitä.

Koronapandemian vuoksi etätyöt lisääntyivät, eikä asuinpaikalla ole muutenkaan enää monessa työssä merkitystä. Vuosikymmeniä jatkuneen kaupunkiin muuton sijaan moni on nyt haaveillut rauhallisemmasta arjesta poissa kaupungin ruuhkista ja kiireistä.

Nuorille, yksin asuville Uusikaupunki ei ole yhtä houkutteleva kaupunki kuin esimerkiksi Turku. Kulttuuria löytyy täältäkin, mutta oma suosikkijoukkue tai -yhtye ei välttämättä tänne saavu.

Sen sijaan kaupungin liikuntamahdollisuudet ovat lähes ison kaupungin tasolla, eikä tarvitse kärsiä tungoksesta samalla tavalla. Monissa seuroissa odotetaan monitoimijatalo Wintterin parantavan entisestään liikuntatarjontaa.

Risto-Matti Kärki