Loisto-ohjelman viimeiset tuet jaossa – Ravakka etsii ideoita uudelle ohjelmakaudelle kyselyllä

0
Leader Ravakan väkeä: Tiina Saaresranta, Tuuli Jansson ja Juuliska Seikola, takana Mimmi Virtanen ja Timo Vaahtoranta.

Leader Ravakka on ollut rahoittamassa viime vuosina yhteensä 274 paikallista isoa ja pientä hanketta.

– Leader-tukea on myönnetty hankkeille yhteensä 5,26 miljoonaa euroa. Näissä paikallisissa hankkeissa on tehty noin 39 000 talkootyötuntia, mikä tarkoittaa rahassa mitattuna 762 725 euroa, Leader Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio luettelee.

Nelivuotinen EU-ohjelmakausi päättyy tänä vuonna ja Loisto-ohjelman viimeiset tuet ovat nyt haettavissa. Kallio kertoo, että rahaa on tänä vuonna jaossa vielä noin 600 000 euroa.

– Me emme vielä tiedä, milloin uuden ohjelmakauden haku alkaa ensi vuonna, siksi tukea kannattaa hakea nyt, Kallio sanoo.

Leader Ravakka tekee rahoituspäätöksiä syksyllä. Rahoitettava hanke voi jatkua vielä ensi vuodelle, joten hankkeen toteuttamisessa ei silti tule kiire.

Avoinna ovat myös viimeiset teemahankehaut. Rahaa on tarjolla yhdistysten pieniin investointeihin ja kehittämistoimiin. Ravakka on avannut yhteensä viisi teemahanketta, jotka ovat: Mahdollisuuksia nuorille -investointihankkeet, Mahdollisuuksia nuorille – kehittämishankkeet, Ekosparraamo-investointihankkeet, Kulttuuria ja tapahtumia -kehittämishankkeet ja Matkat ja retket -kehittämishankkeet.

Hankkeiden pitää olla yleishyödyllisiä, muuta hakijan ei tarvitse tietää.

– Hakijan ei tarvitse tietää, voiko saada tukea tai minkälaista tukea pitäisi hakea. Kannattaa soittaa meille, niin me kyllä neuvomme, Kallio lupaa.

Viestintäkoordinaattori Mimmi Virtanen huomauttaa, että Ravakan neuvonta ja apu ovat maksuttomia palveluita.

Teemahankkeiden kokonaiskustannukset voivat olla 750 – 10 000 euroa. Jos hankkeen kustannukset menevät yli 10 000 euron, rahoitusta pitää hakea normaalina hankkeena. Teemahankerahoituksella pyritään innostamaan yhteisöjä myös pienten hankkeiden toteuttamiseen.

– Tällaista teemahankerahoitusta ei ole enää tulevalla hankekaudella, Kallio kertoo. Mimmi Virtanen kuitenkin sanoo, että rahoitusjärjestelmä vain muuttuu, mutta jatkossakin myös pieniä hankkeita tuetaan.

– Voi kuitenkin olla, että alle tuhannen euron hankkeisiin ei ole hakua.

Viimeisiin teemahankkeisiin saa korkeamman tuen Ravakalta kuin normaalisti. Leader-tuki on investointihankkeissa 70 prosenttia ja kehittämishankkeissa jopa 90 prosenttia. Tuki maksetaan jälkikäteen kuten normaaleissakin hankkeissa.

Mitä teemahankkeet sitten voisivat olla?

– Teemahankkeen kautta voi investoida esimerkiksi nuorten osallistamiseen, esimerkiksi hankkia 3D-tulostimen nuorten käyttöön, rakentaa parkour-kentän tai vaikkapa sellaisen temppuradan, joka on tehty Nousiaisiin, Ulla Kallio kertoo.

Ekosparraamo-teematukea voi saada esimerkiksi jätteenkierrätyspisteen perustamiselle, pyöräilyn edistämiseen tai vaikkapa kompostorin hankintaan kylätalolle.

Samanaikaisesti kun Leader Ravakka auttaa tämän vuoden Leader-tukien haussa yhdistyksiä ja yrityksiä, Ravakassa ideoidaan uuden ohjelmakauden sisältöä. Tätä varten Ravakka on rakentanut verkkosivuilleen kyselyn, jonka tuloksia käytetään ohjelmakauden suunnittelussa.

Kyselyyn toivotaan runsaasti vastauksia Leader Ravakan alueen asukkailta, vapaa-ajan asukkailta, yrittäjiltä ja kehittäjiltä.

Uudella ohjelmakaudella ei ole vielä nimeä, mutta se alkaa 2023 ja päättyy 2027.

– Ohjelmakauden suunnitelma lähtee maa- ja metsätalousministeriölle kesäkuussa. Nyt olisi tärkeää saada alueen ihmisten ääni kuuluville, mitä he haluaisivat ohjelmakauteen, kehittämispäällikkö Juuliska Seikola sanoo.

Fakta


Alueena seitsemän kuntaa


Leader Ravakka on seitsemän kunnan alueella toimiva kehittämisyhdistys. Yhdistyksen toiminta-aluetta ovat Uusikaupunki, Vehmaa, Mynämäki, Laitila, Pyhäranta, Rauma ja Eurajoki.

Leader-ryhmiä on Suomessa 54 ja Euroopassa yli 2500.