Luontopoluilla riittää vielä lunta ja jäätä

0
Talviset ovat vielä maisemat Kustavissakin. Kuva: Arto Lehtinen

Kevät on luontoretkeilyn aikaa, vaikka vielä onkin kylmää tuulta, lunta, räntää sekä jäätäkin. Josko se kuitenkin tästä iloksi muuttuisi ja aurinkokin tanssisi pääsiäisenä, kuten vanha kansa uskoi sen tekevän. Noidillakin olisi lämpimämpää lennellä tai kokoontua.

Luontopoluillekin voi jo suunnistaa, mutta varovainen kannattaa olla. Uudenkaupungin seudun ympäristöyhdistyksen retkellä viime lauantaina tutustuttiin Kustavin luonto- ja kulttuuripolkuun talven jäljiltä.

– Polku oli paikoin ihan sula, mutta varjo- ja metsäkohdissa luminen. Haastavinta oli laskeutuminen alas Jeremian luolien jyrkännettä. Jäätäkin polulta löytyi, joten tarkkana piti olla. Näkemisen arvoinen paikka kuitenkin, retken oppaana toiminut Antti Raisio kertoo.

Kevään merkkejä oli jo näkyvissä. Muun muassa Kustavin kunnantalolla on kunnan nimikkokasvi skopolia ehtinyt nostattaa lumen läpi versonsa. Lintumaailma tällä retkellä oli hiljainen ja Taivassalon Rantalanlahti vielä jäässä.

Jos ja toivottavasti kun tuuletkin kääntyvät leppeämmiksi pois pohjoisen puolelta, muuttolintujen virta alkaa kiihtyä. Nyt tänne jo saapuneet kevään airueet ovat olleet enemmän ihmeissään ja yrittäneet hakeutua olosuhteilta suojaan. Tai johonkin josta edes jotain nokan tai vatsan täytettä löytäisi. Ruokintapaikoillakin on alkanut uusi vilske.

Uudenkaupungin seudullekin pelmahti jo maaliskuussa jopa tuhansien hanhien muuttoaalto, merihanhien ohella metsä- ja tundrahanhia on matkalla pohjoiseen. Valkiameren ja Kytämäen pello täyttyivät näistä matkalaisista.

Nyt iso osa niistä on jo matkannut eteenpäin. Talviset olosuhteet ovat toistaiseksi pysäyttäneet tämän joukon Pohjanmaan pelloille. Eteenpäin ei ole vielä oikein asiaa, vaikka kauas jäiselle tundralle tai Huippuvuorille onkin vielä pitkä matka.

Lintujen laulukausikaan ei ole päässyt vielä oikein käyntiin. Peipot, sepelkyyhkyt, mustarastaat, tiaiset ja viherpeipot ovat nyt lähinnä äänessä, kottaraisetkin jo visertelevät. Pääsiäisenä saattaa kuoroon liittyä muitakin, vaikka kirkasääninen punarinta.

Retkeillä siis kannattaa ja pitää silmät sekä korvat tarkkana. Kevään etenemistä on aina mukava havainnoida. Jos olosuhteet sen sallivat, kevät voi edistyä hyvinkin nopeasti ja uutta tulee joka päivä.

Ainakin silloin kun ”kallonpotkuttaja” saapuu, eli västäräkki joka uskomuksen mukaan tullessaan potkii jäiset ”kallot” pois. Näitäkin ”riukhäntiä” on jo havaittu.

Muutakin mukavaa on luvassa ympäristöyhdistyksen järjestämänä. Torstaina 21.4. kulttuurikeskus Crusellissa esitelmöi tietokirjailija ja toimittaja Mia Takula matkoistaan susien mailla. Esitelmä alkaa kello 18.

Lauantaina 23.4. on luvassa perinteiset linnunpönttötalkoot, nyt PK-Puun tiloissa Taivassalossa (Tulotie). Tapahtuma alkaa kello 10.

Tiistaina 3.5. suunnataan retkelle Taivassalon Hakkenpään luontopolulle ja laavulle. Retkelle lähdetään kello 17 Hakkenpään satamasta. Ja toivottavasti Uudessakaupungissakin osallistutaan innokkaasti 7.5. Birdlife Suomen järjestämään lintujen havainnointiin pihoilla.

Rauno Laine