Manserockia marraskuussa Ugin teatterissa

0
Kristian Heikkilä ja Emma Itäranta näyttelevät päärooleja marraskuussa ensi-iltansa saavassa Vuonna 85 -musikaalissa.

Uudenkaupungin teatterissa on luvassa marraskuussa kunnon rock-meininkiä suoraan 80-luvulta. Vuonna 85 -musikaali tuo Juicen, Popedan ja Eppu Normaalin tunnetut ja hieman vähemmät tunnetut biisit suoraan teatterin lavalle.

Musikaalin ohjaa Joonas Suominen, joka toimii pääsääntöisesti salolaisen teatteri PROVinssin taiteellisena johtajana. Uudenkaupungin teatteri ja PROVinssi tekevät yhteistyötä, jonka seurauksena Ugin teatterijohtaja Jari Luolamaa ohjaa Saloon kesällä 2022 Mielensäpahoittaja-komedian.

Suomiselle musikaali on tuttu, sillä hän ohjasi sen myös Saloon viime syksynä.

– Vuonna 85 on tarina ystävyydestä, rakkaudesta ja hauskanpidosta, Suominen kiteyttää.

Vaikka Suominen on ohjannut musikaalin Salossa, hän uskoo, että Uudessakaupungissa esitettävä versio tulee olemaan erilainen johtuen jo ihan työryhmästä ja paikasta. Paljon uutta on myös tiedossa.

– Voi sanoa, että tästä tulee jopa parempi, Suominen vihjailee.

Musikaali kertoo yksinkertaisuudessaan kaveriporukasta, jossa Turmiolan Tommi lähtee kotiseudultaan kiertämään Suomea naisen perässä.

Tapahtumat sijoittuvat Tampereelle. Suominen kertoo, että hän on pohtinut mahdollisuutta, jossa musikaalin tapahtumat voisivat sijoittua Uuteenkaupunkiin tai aikaisemmin Saloon. Lopulta manserock sopii vain tiettyyn miljööseen.

– Laulut tukevat tarinaa niin paljon, ettei kaupunkien muuttaminen olisi ollut mahdollista. Roolihenkilöiden nimet ja paikat ovat kaikki Eppu Normaalin, Popedan ja Juicen biiseistä.

Erilaisia kappaleita musikaalissa on melkein 30. Suomisen mukaan kappaleiden määrä on melkoinen kahden ja puolen tunnin näytökseen, mikä tuo omat haasteensa.

– Musikaalissa kulkee perustarina, mutta dialogi-kohtaukset ovat lyhyitä ja ytimekkäitä. Mukana on komediaa, draamaa sekä hauskoja että herkkiä kohtauksia.

Näyttelijöitä työryhmässä on kaksikymmentä. Nimirooleja on yhdeksän, mutta pääsääntöisesti kaikki näyttelijät tulevat laulamaan musikaalin aikana. Viime vuoden marraskuussa järjestettiin casting-tilaisuus, josta osa näyttelijöistä nimitettiin mukaan.

Musikaalin näyttelijöistä suuri osa on ensikertalaisia. Niin on myös koko musikaalin pääosaa esittävä Kristian Heikkilä. Hän vitsailee, että hän on päätynyt mukaan vahingossa, mutta näytteleminen on aina vähän kiinnostanut.

– Varmaan jo 90-luvulla olen pohtinut näyttelemistä, mutta muiden harrastusten takia se on jäänyt taka-alalle.

– Äärettömän jännittävää. Kaikki on minulle teatterimaailmassa uutta. Laulamista olen harrastanut aiemmin, mutta nyt olen astunut epämukavuusalueelle, Heikkilä naurahtaa

Toista nimikkoroolia näyttelee Emma Itäranta. Hän on viimeksi ollut teatterin lavalla yhdeksän vuotta sitten.

– Olen tehnyt koko ikäni ravintola-alan töitä, joten aiemmin tämä yhtälö oli mahdoton. Olisi ollut aikaisemmin intoa, mutta nyt työelämän puolesta tarjoutui mahdollisuus lähteä näyttelemään, Itäranta kertoo.

Musiikista vastaa nelihenkinen orkesteri Petri Hatakan johdolla. Livebändi tuo oman mausteensa esitykseen, sillä edellisen kerran livebändi on ollut esityksissä vuonna 2017.

– Varsinkin tämäntyyppiseen esitykseen, jossa musiikki on isossa osassa, livebändi sopii erinomaisesti.

Kappaleet ovat varmasti suurimmalle osalle tuttuja, mutta mukana on myös hieman tuntemattomampia kappaleita.

– Meillä on hyvä bändi kasassa, joten hauskaa tulee olemaan, koskettimia soittava Hatakka uskoo.

Vuonna 85 -musikaali saa ensi-iltansa lauantaina 19. marraskuuta. Harjoitukset on aloitettu alkuvuodesta, mutta työryhmä ei kesällä harjoittele, joten aikaa ei ole niin paljoa, mitä kuvittelisi.

– Mikä tahansa näytelmä tulee saada yleisön eteen siinä mielessä tuoreena, ohjaaja Joonas Suominen päättää.