Merimaalari Olavi Juutilainen täyttää 80 vuotta – Juhlan kunniaksi nimikkonäyttely ja dokumenttielokuva

0
Olavi Juutilaisen maalauksissa purjehtii usein uusikaupunkilainen parkkilaiva Warma. Tämä taulu on Uudenkaupungin merikeskuksessa yhdessä Warman suurikokoisen ”pienoismallin” kanssa.

Monille uusikaupunkilaisille tutuksi tullut merimaalari Olavi Juutilainen täyttäätänään80 vuotta.

– Harvan karjalaispojan elämä on ollut niin värikästä kuin minun, ilman öljyvärejäkin, syntymäpäiväsankari sanoo. Ja lisää:

– Olen asunut Uudessakaupungissa valtaosan elämästäni eli yli 50 vuotta. Koen itseni vahvasti uusikaupunkilaiseksi ja tämä on minulle rakas kaupunki. Näihin vuosikymmeniin on sisältynyt toki monenlaista murhetta, mutta voittopuolisesti elämä on ollut hyvää.

Syntymäpäivän kunniaksi Uudenkaupungin merikeskuksessa avataan Olavi Juutilaisen 80-vuotisjuhlanäyttely ja Kuvalassa julkistetaan lyhytdokumentti ” Isäni Illu – äitini Anni ”.

Olavi Juutilainen on osoittanut tuon kiintymyksensä Uuteenkaupunkiin tallentamalla tauluihinsa täkäläistä merihistoriaa, saaristomaisemia ja kaupunkinäkymiä.

Hän on maalannut viime vuosikymmeninä pari sataa taulua ja lisäksi hänen maalauksensa ovat löytäneet tiensä lukemattomiin uusikaupunkilaiskoteihin ja myös paljon laajemmalle taidejäljennöksinä, joita on painettu tuhansia.

Näillä taidejäljennöksillä ja tauluillaan hän on ollut tukemassa monia hyviä hankkeita: Lions Clubin hyväntekeväisyystyötä, syöpälasten hoitoa, Seikowin koulun toimintaa ja paljon muuta.

Oma ainutlaatuinen lukunsa Juutilaisen taiteilijauralla ovat Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen joulukortit, joihin hän maalasi kuva-aiheen kahden vuosikymmenen ajan. Kortit ovat saaneet joka vuosi suuren suosion ja ne ovat levinneet laajalle eri puolille Suomea ja myös maailmalle.

Nuo joulukorttien aiheina olleet taulut ovat näyttävästi esillä myös Juutilaisen juhlanäyttelyssä Uudenkaupungin merikeskuksessa Pakkahuoneen rannassa. Näyttely avataan osana Olavin syntymäpäiväohjelmaa huomenna ja se on avoinna kaikille kiinnostuneille ainakin ensi viikon maanantaista lauantaihin – pitkäperjantaita lukuun ottamatta – kello 14–18. Aukioloa jatketaan tarvittaessa seuraavallakin viikolla.

Näyttelyssä on esillä miltei neljäkymmentä maalausta neljältä vuosikymmeneltä. Osa tauluista on merihistoriallisen yhdistyksen hallussa, osa yksityisten ihmisten ja yritysten omistuksessa.

Dokumentti ”Isäni Illu – Äitini Anni” kertoo viime sotiemme sankarin, kaksinkertaisen Mannerheim-ristin ritarin Eino Ilmari Juutilaisen perheen elämästä sota-aikana ja sen jälkeen Utin varuskunta-alueella.

Hävittäjälentäjä Eino Ilmari Juutilainen oli oman aikansa supersankari, jota vihollinen ei koskaan ampunut alas, mutta joka pudotti enemmän viholliskoneita kuin kukaan muu. Varmoja pudotuksia on 94.

Illu Juutilaisesta on kirjoitettu monta kirjaa ja tehty useita televisio-ohjelmia, mutta perheen näkökulma ei ole niissä noussut esille. Nyt Olavi Juutilainen kertoo runsaan puolen tunnin dokumentissa, millainen isä ja millainen äiti hänellä ja hänen kahdella veljellään oli.

– Isä oli iloinen ja leikkisä ja lennätti meitä poikiakin lentokoneellaan. Hän oli hyvä isä muuten, mutta valitettavan vastuuntunnoton. Onneksi oli äiti, joka kasvatti, koulutti ja elätti meidät, Olavi Juutilainen tilittää.

Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut uusikaupunkilainen toimittaja Virpi Adamsson ja kuvannut Ari Elo .

Dokumentti esitetään kutsuvieraille Kuvalassa huomenna ja kaiken kansan nähtäväksi se tulee itsenäisyyspäivänä Alfa TV:ssä.

Kuva Olavi Juutilaisen elämästä olisi puutteellinen, jos jäisi mainitsematta hänen vuosikymmenien pituinen työuransa ammattisukeltajana ja sukellusalan yrittäjänä, työnjohtajana atomivoimalatyömailla ja prosessiteollisuudessa sekä viimeksi säkkipainon työnjohtajana.

Hänen kuvaansa kuuluu myös papan rooli. Olavi Juutilaisella on neljä lasta, 16 lastenlasta ja 17 lastenlastenlasta. Kohta tuo viimeinen luku kasvaa yhdellä.

Olavi Juutilainen


Syntynyt 10.4.1942 Sortavalassa Laatokan rannalla

Asui ja työskenteli 1960-luvulla Ruotsissa

Muutti Uuteenkaupunkiin vuonna 1969

Työskennellyt työnjohtajana atomivoimalatyömailla ja prosessiteollisuudessa sekä säkkipainossa

Maalannut pari sataa laiva- ja meriaiheista maalausta

Hänen maalauksistaan on tehty tuhansia taidejäljennöksiä hyväntekeväisyystarkoituksiin

Kuvittanut Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen suositut joulukortit kahden vuosikymmenen ajan

Neljä lasta, 16 lastenlasta ja 17 lastenlastenlasta