Mörnenmäellä salaojat ja tiejärjestelyt uusiksi – Urakka käsittää koko mäen alueen ja A-sairaalan ympäristön

0
Kun Golfintie valmistuu, läpiajoliikenne Mörnenmäen yli estetään.

Mörnenmäen liikenneratkaisujen uudistaminen on käynnistänyt melkoisen urakan alueella. Alueelle rakennetaan uusia tieyhteyksiä ja A-sairaalalle uusi pysäköintialue.

Näitä isompi urakka on kuitenkin se, mikä ei lopulta edes näy eli viemäröinnit, hulevesien ohjaus, salaojitukset ja rakennusten sokkeleiden vedeneristystyöt .

– Kyse ei ole pelkästään salaojista, vaan koko alueen kuivatuksen rakentamisesta, siksi kustannusarvio on niinkin suuri kuin vajaa 300 000 euroa, kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén sanoo.

Suunnitelmat alueen hulevesien ja salaojien rakentamisesta on laatinut paikallinen insinööritoimisto Aerplan Oy. Toimitusjohtaja Jyrki Laine sanoo, että on vaikea edes yksinkertaisesti selittää, mitä kaikkea alueelle rakennetaan maan pinnan alapuolelle.

– On vain järkevää tehdä kustannustehokkaasti tämä kaikki ennen kuin tiet ja pihat asfaltoidaan, ettei tarvitse sitten heti taas repiä maata auki, hän perustelee.

Hulevesien ohjaus tehdään koko Mörnenmäen alueelle, eli kyse on teiden ja piha-alueiden vesi- ja viemäriputkista, maan pinnan kallistuksista, hulevesikaivoista ja purkuputkista. Salaojia rakennetaan koko alueelle sekä A-sairaalan ympärille. Työtä vaikeuttaa se, että Mörnen ja A-sairaalan välillä kulkee yhdyskäytävä, joka on yhteydessä alueen väestönsuojatiloihin ja myös näiden tilojen alla on salaojia, jotka ovat menneet vuosien saatossa tukkoon.

– Tästä syystä Mörnen pihaa on avattava enemmän, Laine kertoo.

Työalueeseen kuuluu myös tenniskentän puoleinen asfalttialue sekä paikoitusalueet.

Mörnenmäellä tehdään myös uusia tiejärjestelyjä. Vakka-Suomen Maanrakennus Oy:n toimitusjohtaja Jarno Österman kertoo, että vielä ei ole tarkkaa tietoa, milloin urakka valmistuu.

– Tämän hetkinen arvio on, että Mörnenmäen työt on tehty heinäkuun puoliväliin mennessä. Aikataulu riippuu siitä, mitä yllätyksiä tulee vastaan.

Österman kertoo, että Mörnenmäellä ensimmäisenä valmistuvat uusi Golfintie, joka johtaa Lokalahdentieltä Golfravintolalle, sekä sairaalan uusi pysäköintialue.

– Asfaltointeja päästään tekemään touko-kesäkuussa. Urakka valmistuu ikään kuin kahdessa erässä.

Vakka-Suomen Maanrakennus urakoi niin hulevesien ohjaukseen, salaojitukseen sekä teiden ja piha-alueiden rakentamiseen liittyvät asfalttityöt.