Mustat lampaat

0

EU:n mustia lampaita ovat Neuvostoliiton satelliittivaltiot Puola ja Unkari, jotka eivät ole alistuneet Unionin sääntöihin, vaan kulkeneet omia polkujaan. Niistä, varsinkin Unkarista, on enemmän vaaraa EU:n yhtenäisyydelle kuin konsanaan Britannian ”exitistä”.

Kun EU tekee päätökset yksimielisesti, voi yksi maa ne estää, eli Putinin ”tossun” alla oleva Unkarin pääministeri antaa veto-oikeuden Venäjälle. Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder, mikäli nimen oikein muistan, oli myös Putinin ”ystävä”.

Joka tapauksessa EU:n yhtenäisyys on hyvin näennäistä, vaikka Venäjältä tuleva energia ajan myötä korvattaisiinkin muulla. Venäjä taas noudattaa vain omia sääntöjään, jos niitäkään. Venäjälle vuokratuista 400 lentokoneesta on palautettu vain 80 ja loput ”kansallistettu”, samoin kuin Venäjällä toimintansa lopettamaan joutuneet liikeyritykset, suomalaiset mukaan lukien.

Rehellistä rosvousta? Tai sen rehellisyyden voinee unohtaa, kun Venäjän hallintoon kuuluvat ystävineen ovat ”yksityistäneet” valtion varoja omille tileilleen Sveitsin pankkiin, Liechtensteiniin, ja muualle veroparatiiseihin. Niistä asioista ei ota itse pirukaan selvää.

Valdemar Takaperko