Nyt on aika hoitaa puutarhan kalkitus ja idättää siemenperunat

0
Harri Saarikko esikasvattaa daaliat sisällä ja latvoo taimet, kun ne ovat parikymmensenttisiä.

Puutarhaihmisten sormet syyhyävät päästä lapioimaan ja haravoimaan, mutta lunta ja jäätä riittää aina vain. Tuleeko tästä kevättä ollenkaan?

– Ei mitään hätää. Pari viime kevättä ovat olleet poikkeuksellisen aikaisia, mutta tämä kevät on ”normaali”, ehkä vähän myöhäinen, puutarha-alan yrittäjä Harri Saarikko lohduttaa.

Puutarhassa on nyt aika levittää kalkkia ja lumien sulettua myös kevätlannoitetta. Kalkituksen voi tehdä, vaikka maassa olisi vielä lunta. Kalkitus on välttämätön kasvien ravinnonsaannin takiam ja jos sen lyö laimin, saa pian ihailla sammalta nurmikon sijaan.

– Näillä seuduin maa on hapanta ja kalkitus erityisen tärkeää. Sammal on sinänsä kaunista, mutta jos haluaa kasvattaa emäksisessä maassa viihtyviä kasveja, niin kalkitus pitää tehdä parin vuoden välein. Sammal ei sovi myöskään sellaiseen pihaan, jossa sen päällä kävellään paljon, se ei kestä.

Kevät on myös paras aika leikata pensaat ja useimmat puut. Leikkauksia ei pitäisi tehdä enää siinä vaiheessa, kun silmut ovat avautuneet. Omenapuiden leikkauksessa voi pitää ohjeena, että puun latvus pidetään ilmavana alusta asti. Vanhoja, villiintyneitä omenapuita leikataan varovasti, muuten ne kasvattavat paljon vesiversoja.

Kurjenpolun Taimipalvelua pitävä Saarikko on huomannut, että hyötykasvien viljely kiinnostaa ihmisiä vuosi vuodelta enemmän. Erityisesti korona-aika on lisännyt mielenkiintoa kotona kasvatettua ruokaa kohtaan. Ukrainan sota lisännee entisestään kiinnostusta edes pieneen omavaraisuuteen.

– Nyt on myyty siemenperunaa ja tomaatintaimia enemmän kuin yleensä. Siemenperunasta saattaa jopa tulla pula tänä keväänä. Se ei johdu sodasta, vaan siitä, että viime kesä oli niin kuiva.

Siemenperunat on hyvä laittaa itämään huhtikuun alussa, jotta ne saadaan vapun tienoilla maahan. Peruna lähtee kasvattamaan mukuloita viileässäkin maassa, mutta kasvusto on hyvä suojata harsolla niin kauan kuin on vaaraa yöpakkasista.

Vihanneksia ja yrttejä kannattaa kylvää useampaan kertaan kesän mittaan, sillä tavalla satoa saa tasaisesti ja sopivasti koko kasvukauden. Siemenet on paras hankkia joka vuosi kaupasta, vaikka vanhojen siemenpussien pohjia olisi kertynyt varastoihin: varsinkin vihannesten siemenissä itävyys laskee nopeasti.

Kesäkukissa helppous ja näyttävyys ovat valttia. Suuret ja rehevät amppelit käyvät kaupaksi, mutta vielä niiden tuloa puutarhamyymälään saa vähän odottaa. Ensin on narsissien ja pienten sipulikukkien aika ja heti perässä tulevat orvokit.

Saarikon omia kesäkukkasuosikkeja ovat cannat ja daaliat. Hän esikasvattaa daaliat sisällä ja latvoo taimet, jolloin ne haaroittuvat.

– Daaliat ovat todella upeita kukkia. Jos taas haluaa varmoja ja kestäviä kesäkukkia, niin pelargoniat ovat hyviä. Niistä tulee joka vuosi uusia, kiinnostavia lajikkeita. Myös samettiruusu on hyvä, se kestää melkein mitä vain. Jos kesäkukkia laittaa sellaiseen paikkaan, mihin tuulet osuvat hyvin, kannattaa ruukkuihin laittaa tukikeppejä valmiiksi ja sitoa kasvit niihin. 

Pirkko Varjo