Omat Jussi-juhannusperunat ämpäristä

0
Jussi varhaisperunalajike sopii myös ämpärikasvatukseen.

Kalenterin mukaan juhannukseen on aikaa 10 viikkoa, joten vielä ehtii kasvattamaan ämpärissä omat perunat juhannukseksi. Varhaislajikkeista Jussi on tähän hommaan varma valinta.

Jos siemenperunoissa ei vielä ole ituja, on ne nostettava valoisaan, huoneenläpöiseen paikkaan idätystä varten. Perunat on istutettava noin kaksi kuukautta ennen juhlahumua.

Perunoiden sadontuottoa voi edesauttaa poistamalla siemenperunoiden iduista osan, eli jäljelle kannattaa jättää vain pari vahvinta itua.

Ämpäriperunat istutetaan suuriin ruukkuihin tai ämpäreihin. Ämpäreissä tulisi olla reikä pohjassa ylimääräisen veden poistumista varten. Astia täytetään noin puoleen väliin mullalla tai hiekka-turveseoksella. Kasvualustan tulee olla vettä läpäisevä, mutta ravinteita pidättävä. Muista myös huolehtia lannoituksesta, helpointa onkin käyttää valmiiksi lannoitettua kasvualustaa.

Siemenperunoita voidaan istuttaa yhteen ämpäriin 2–3, riippuen astian koosta. Mukulat peitetään multaan siten, että idun kärki jää näkyviin mullan pinnalle. Multa kastellaan kevyesti. Kun versot ovat kasvaneet n. 5 cm pituisiksi, niiden tyvelle voidaan lisätä multaa siten, että vain latva jää näkyviin. Tällainen multaus voidaan tehdä vielä toisen kerran jonkin ajan kuluttua.

Peruna tarvitsee paljon valoa, joten istutusämpäri on hyvä nostaa ulos aurinkoon aina kun se on mahdollista. Mikäli luvassa on hallaa tai jopa yöpakkasta, niin silloin perunaistutus on luonnollisesti pidettävä sisällä tai peitettävä erityisen hyvin.

Kastele tarpeen mukaan – kuivalla, aurinkoisella säällä kun perunat ovat päässeet hyvään kasvuvauhtiin on niitä kasteltava päivittäin. Kokeile kasvualustan kosteutta kaivamalla sormin mahdollisimman syvältä. Älä päästä kasvualustaa kuivumaan kokonaan.

Mikäli homma sujuu odotusten mukaan, niin pääset korjaamaan ämpäristä uutta perunasatoa noin 60 vuorokauden kuluttua istutuksesta.

Lisää vinkkejä perunoiden kotikasvatukseen löytyy esimerkiksi Suomen siemenperunakeskuksen sivuilta.