Potilaita ollut Tyksissä normaalia vähemmän – Vt. sairaalajohtaja korostaa, että vakavien oireiden vuoksi on hakeuduttava hoitoon

0

Työtaistelutilanne näkyy edelleen Tyksin toiminnassa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan vuodeosastojen sairaansijoista on ollut käytössä noin puolet. Kuluneen viikon aikana sairaansijojen määrää on saatu lisättyä lähes sadalla.

Tyksissä on huomattu, että vakavasti sairaita potilaita tulee sairaalaan vähemmän kuin normaalisti.

– Ilmiö on samanlainen kuin pandemian alkaessa keväällä 2020. Vakavien oireiden takia, esimerkiksi sydänoireiden ja halvausoireiden takia on syytä hakeutua sairaalahoitoon, Tyksin vt. sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö sanoo.

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan syöpäleikkauksia on jouduttu peruuttamaan eikä kaikkia odottavia syöpäpotilaita ole vielä saatu leikattua. Työtaistelun aikana on jouduttu perumaan 45 suurta leikkausta, jotka olisivat vaatineet tehohoitoa leikkauksen jälkeen. Näiden potilaiden leikkaushoito pyritään järjestämään mahdollisimman pian. Leikkaussaleja on saatu avattua ja tällä hetkellä tehdään leikkauksia noin puolet normaalimäärästä päivittäin.

Syöpäpotilaiden jo aloitetut lääkehoidot ja sädehoidot saadaan nyt pääsääntöisesti hoidettua, samoin valtaosa syöpäleikkauksista. Syövän diagnostiikassa on viiveitä, eikä kaikkia uusien hoitojen aloittamiseen tarvittavia tutkimuksia ole saatu tehtyä. Tilanne pyritään neuvotteluteitse normalisoimaan.

Päivystys on ollut ajoittain ruuhkautunut, eikä puhelinpalvelua pystytä sairaalassa kaikilta osin hoitamaan.

Sairastapauksissa suositellaan hakeutumista ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen hoitoon. Hätätilanteissa soitetaan 112.

Tyksin puhelinvaihde (02 313 0000) toimii lakon aikana, mutta pitkään odotusaikaan on syytä varautua. Numerot 02 313 8800 ja 116 117 eivät ole toiminnassa lakon vuoksi.

Kaikki yhteispäivystyksen aikuiset päivystyspotilaat on keskitetty kantasairaalaan, Tyks Akuuttiin. Lakkotilanteessa keskitytään kiireellistä hoitoa vaativien potilaiden hoitoon. Lasten ja nuorten päivystys sijaitsee Tyks Majakkasairaalassa.

Uudenkaupungin päivystys on ollut suljettuna perjantaista 1.4. alkaen. Sen avautumisesta tiedotetaan erikseen, kun se on mahdollista.

Koronanäytteenoton ajanvarauspalvelua käynnistetään asteittain. Jatkossa Tyks parkkitalon drive-in koronanäytteenottopiste palvelee normaalien käytänteiden mukaan ajanvarauksella. Vastausviiveet saattavat olla tavanomaista pitempiä.