Pyhärannan seurakuntakin aloittaa liitostunnustelut

0
Pyhärannan seurakunnan mahdollisista neuvottelukumppaneista ei ole vielä tietoa.

Pyhärannan seurakunta aloittaa seurakuntaliitostunnustelut osana talouden tasapainottamissuunnitelmaansa. Neuvottelut lähiseurakuntien kanssa on tarkoitus aloittaa ensi vuoden aikana ja mahdollinen liitos voitaisiin toteuttaa vuoden 2025 alusta.

Pyhärannan seurakunnan kirkkoherra Riitta Komu muistuttaa, että nyt on vasta päätetty neuvotteluiden aloittamisesta. Mahdollisista neuvottelukumppaneista ei ole vielä tietoa.

Liitostunnusteluiden ohessa on tarkoitus miettiä muitakin vaihtoehtoja seurakunnan talouden vakauttamiseksi pitkällä tähtäimellä. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi testamentit tai omaisuuden myyminen.

– Ei tässä mitään paniikkinappulaa olla painamassa, Komu toteaa.

Komu kertoo, että mikäli seurakuntaliitokseen mennään, vaihtoehtoja on useita. Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi seurakuntayhtymä tai kappeliseurakuntamalli.

Komu lisää myös, ettei ole itsestään selvää sekään, että sopiva liitoskumppani on halukas liitokseen.

– Liitoksen pitäisi olla molemmille seurakunnille win–win-tilanne.

Jo syksyllä Pyhärannan seurakunta lähestyi lähiseurakuntia kartoittaen yhteistyömahdollisuuksia, mutta niitä ei löytynyt.

Mahdollinen liitos on varautumista tulevaan, mutta talous vaatii myös nopeita toimia. Pyhärannan seurakunnalle syntyy vuosittain alijäämää noin 60 000 euroa. Alijäämäisten budjettien taustalla ovat Komun mukaan vähentyneet verotulot.

Pyhärannan seurakunta hakee säästöjä muun muassa henkilöstökuluista. Maaliskuussa seurakunnassa käynnistyivät tuta-neuvottelut, jotka ovat kirkkolaissa määritelty vastine henkilöstön kanssa käytäville muutosneuvotteluille.

Teksti: Hanna Hyttinen, kuva: Ulla-Maija Paalu, arkistokuva