Suojelutyöstä jälleen kiistaa – Vaarassa myös Ugin dialyysihoidot

0
Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ja Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala. Arkistokuva: Marttiina Sairanen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan Tehyn keskuslakkotoimikunta on ilmoittanut antavansa Tyksiin pääsiäisen jälkeen keskiviikkona 20.4. koko kantasairaalan aamuvuoroon 94 hoitajaa suojelutyöhön.

Sairaanhoitopiiri huomauttaa, että näin kymmeniä osastoja jäisi kokonaan täysin ilman suojelutyötä. Vastaavassa aamuvuorossa on arkisin normaalisti noin 1870 hoitajaa.

– Nyt yksipuolisesti ilmoitettu vähennys vaarantaa potilaiden turvallisuuden vakavasti. On vaikea ymmärtää ilmoituksen perimmäisiä vaikuttimia. Teemme kaikkemme turvataksemme potilasturvallisuuden, mutta mahdollisuutemme ovat valitettavasti hyvin rajalliset, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Tyks on pyytänyt lääketeelliseen arvioon perustuen välttämättömään suojelutyöhön päivystyksellisen ja kiireellisen hoidon turvaamiseksi tuolle päivälle aamuvuoroon noin tuhat hoitajaa sairaalan eri osastoille.

Sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan, että ellei suojelutyöhön tulevien hoitajien määrää lisätä, suojelutyötä ei ole lainkaan esimerkiksi kantasairaalan ja aluesairaaloiden, kuten Uudenkaupungin dialyysihoitoihin, Tyks kantasairaalan sädehoitoihin, syövän lääkehoitoihin, psykiatrian riippuvuuksien korvaushoitoon eikä silmäleikkauksiin.

Tavallisesti arkisin aamuvuorossa aikuisten teho-osastolla työskentelee 28 ja vastasyntyneiden teho-osastolla 12 hoitajaa. Suojelutyöhön on ensi keskiviikolle luvattu aikuisten teholle yhdeksän ja vastasyntyneiden teholle neljä hoitajaa.

Tyksissä hoitoalan lakon piirissä on kaikkiaan noin 6 000 henkilöä. Suojelutyöhön on saatu neuvotteluissa sovittua tähän mennessä useita satoja hoitajia kullekin arkipäivälle.

Lähes kaikki kiireetön hoito sekä tutkimukset ovat olleet hoitoalan lakon vuoksi pysähdyksissä 1. huhtikuuta lähtien. Sairaanhoitopiirin mukaan tähän mennessä lakon alkamisesta lähtien on siirretty kaikkiaan noin 4 000 toimenpidettä.