Suuret odotukset huuhtoutuivat meren aaltoihin – Titanicin uppoamisesta on 110 vuotta

0
Titanic painui meren pohjaan vuonna 1912.

23-vuotias laitilalainen Wendla Maria Heininen lähti Amerikkaan paremman elämän toivossa, mutta menehtyi ehkä historian tunnetuimmassa laivaturmassa

110 vuotta sitten huhtikuun 14.–15. välisenä yönä tapahtui ehkä maailman tunnetuin merionnettomuus. Uutinen RMS Titanicin uppoamisesta levisi nopeasti ympäri maailman. Laiva törmäsi jäävuoreen ja upposi vieden mukanaan yli 1 500 uhria. Iso osa heistä oli Yhdysvaltoihin matkalla olevia siirtolaisia, jotka unelmoivat paremmasta elämästä valtameren toisella puolella.

Edes edullisin kolmannen luokan matkalippu Amerikkaan ei ollut halpa. Laitilan Kolisevan kylästä kotoisin oleva torpparintytär Wendla Maria Heininen oli tehnyt paljon töitä säästääkseen riittävästi rahaa. Tämä käy ilmi Ylen 10 vuotta sitten tekemästä jutusta, jossa haastateltiin Siirtolaisinstituutin silloista johtajaa Ismo Söderlingiä .

– Yleensä oli sellainen nyrkkisääntö, että matkalipun hinta oli työmiehen vuoden palkka, riippuen siitä, menikö töihin New Yorkiin itärannikolle, vai pitikö matkata vielä toiselle rannikolle. Wendla tuntui hyvin systemaattisesti keränneen rahaa piikomalla useissa eri taloissa Laitilan seudulla ja lähikunnissa. Paljon muuta ei tiedetä, sillä sukulaisia ei ole juuri löytynyt. Wendla oli ilmeisesti aika yksinäinen loppujen lopuksi, ei häntä kukaan kaivannut sen enempää, Söderling kertoi 10 vuotta sitten Ylelle.

Laitilalaispiika oli yksi 43 suomalaisesta, jotka hukkuivat onnettomuudessa. Ainoastaan 20 suomalaista selvisi hengissä. Wendlan ruumis nostettiin merestä kahdeksantena uhrina.

Pitkään hänestä ei tiedetty muuta kuin järjestysnumero ja kuolinpäivä, jotka kirjattiin myös hänen hautakiveensä. Hauta sijaitsee Fairview Lawn Cemeteryn -hautausmaalla Kanadan Halifaxissa. Wendlan vaatteissa oli kirjaillut nimikirjaimet WH, ja kankaiden kätköistä löytyi 150 Suomen markkaa.

Kului 80 vuotta ennen kuin Titanicin kahdeksannen uhrin henkilöllisyys selvisi. Tunnistamisen myötä myös Wendlan nimi ja syntymäaika merkittiin hautakiveen. Wendlan perheelle maksettiin korvausta tyttären kuolemasta 50 puntaa, mikä oli yleinen korvaustaksa Titanicin uhrien omaisille.

Wendlasta olisi mukava tietää enemmänkin, vaikka se lienee 110 vuoden jälkeen melko hankalaa. Laitilan Sanomat tavoitti kuitenkin 89-vuotiaan Aune Haapsaaren, joka muistaa kyllä, että Wendlasta puhuttiin kylällä hänen ollessaan lapsi, mutta ei muista tarkemmin, että mitä.

– Mutta Wendla on sukua Lea Koskiselle . Hän voisi tietää jotain, Haapsaari vinkkaa.

Poukan talossa päivystävä Koskinen kertookin Wendlan olleen hänen isoisänsä sisar, mutta valitettavasti hänkään ei ole kuullut isotädistään mitään erityistä.

– Tätini Martta syntyi samana vuonna, kun Wendla kuoli. Hän kertoi kerran, että Wendla lähti suurin odotuksin piikomaan Amerikkaan mutta hukkui matkalla.

23-vuotiaan laitilalaisen piian surullinen kohtalo linkittyy yhteen maailman kuuluisimpaan onnettomuuteen. Titanicin turma on saanut vuosien varrella lähes myyttiset mittasuhteet ja siitä on tehty runsaasti elokuvia, kirjoja ja näytelmiä.

Neitsytmatkallaan ollut laiva, jonka kerrottiin olevan uppoamaton, vaipui Atlantin aaltoihin vieden mukanaan monta unelmaa ja rakastettua. Laiva lepää meren pohjassa noin liki neljän kilometrin syvyydessä.

Hylky löydettiin vasta vuonna 1985. Löydön teki amerikkalainen Robert Ballard kehittelemällään kamerakelkalla.

Siinä missä Titanicin tarina elää vahvana vielä 110 vuotta myöhemmin, itse laiva on asiantuntijoiden mukaan pikkuhiljaa katoamassa. Laivan runko on ruostunut ja ruostumisesta vastuussa olevat bakteerit syövät laivan runkoa noin 180 kilon päivävauhdilla.

Hylky on kärsinyt myös Titanic-turistien ja tutkimusryhmien vierailuista. Esimerkiksi Titanic-elokuvan kuvausten aikana tehty retki vaurioitti useita laivan osia.

Lähteet: Ylen juttu Titanic vei siirtolaisten unelmat hyiseen hautaan, joka on julkaistu 10.4.2012 sekä MTV3:n juttu Titanicin löytäjä avautuu pysäyttävistä tapahtumista, kun 73 vuotta kateissa ollut alus vihdoin löytyi – ”Se oli ’voi herrajumala’ -hetki”, joka on julkaistu 20.6.2021.

Hanna Hyttinen