Sydämen sivistystä taiteesta

0

Uudenkaupungin kulttuuripalvelut järjesti torstaina 31.3. ensimmäisen antoisan tapaamisen Kulttuurikeskus Crusellissa, mikä oli nimetty osuvan leikkimielisesti ”Luovien ihmisten vertaistukiryhmä”. Paikalla oli pieni, mutta idearikas taiteentekijöiden joukko.

Uudenkaupungin sisältä löytyy monenlaista taideosaamista ja oli kiehtovaa jakaa kulttuurikentän odotuksia sekä toiveita.

Puuta koputellen, kun nyt maailma näyttää jälleen avautuvan kulttuuritapahtumille, onkin huojentavaa havaita miten ihmisten kasvoilla värähtelevät hymyt. Tuo hymy kertoo taiteentekijöiden ja taiteesta nauttivien palosta päästää valloilleen sydämen sivistys.

Kun maailmanmeno on rosoista monin eri tavoin, ovat erilaiset taidemuodot mielenterveydelle oivaa hoivaa, kuten kuvataide, teatteri, musiikki ja kirjallisuus. Taide huomataan yleensä vasta sitten, kun sitä ei ole. Onneksi Uudessakaupungissa ymmärretään sangen hyvin taiteiden arvo.

Kulttuuritapahtumat eri genreissä rikastuttavat elämäämme ja ne vaikuttavat kykyymme toimia empaattisemmin. Voimme katsoa maailmaa uusin silmin, kun peilinä toimivat ihmisyydestä kumpuilevat näkökulmat taiteen esiin tuomana. Onnellistakoon se meitä kaikkia.

Mikko Rantanen

freelancer


Kyltyyri


”Kyltyyri! Kyltyyri! Kyltyyri!”

Tuo huuto on Suomessa syyri,

Mut mikä se on se kyltyyri?

Kas, siinäpä pulma on jyyri.

Se on yhdelle ooppera-kyyri,

taas toiselle Tukholma-tyyri,

Duncan, Forssellin figyyri

tai Parisin polityyri.

Tuhatkarvainen on kyltyyri –

se on Kiinassa Kiinaan myyri –

mut Suomessa Suomen kyltyyri

tuon kaiken on karrikatyyri.

Eino Leino