Talvi koetellut uusia nurmikoita

0
Juha Hukka tarkastelee jääpoltevaurioita Sorvakon fresbeegolfradalla. Rata avataan heti kun se on kuivunut tarpeeksi.

Viime vuonna valmistunutta Uudenkaupungin Sorvakon frisbeegolfrataa ei ole voitu vielä avata talven jäljiltä. Myöhäinen kevät on tehnyt sen, että uudet nurmikot eivät vielä kestä kulkemista.

– Annetaan radan kuivua kokonaan kunnolla, jotta ei pilata uusia nurmikoita pidemmäksi aikaa. Jos kevät eteenee nykyistä vauhtia, niin parissa viikossa pitäisi rata olla käyttökunnossa, kertoi ulkoliikuntapaikkojen hoidosta vastaava vihertyönjohtaja Juha Hukka keskiviikkona.

Monella väylällä on vielä osittain lunta ja jäätä ja lumen alta paljastuneet nurmikot ovat vielä pehmeitä ja märkiä, jolloin kävely tekisi niille syvät jäljet.

– Erityisesti tämä koskee vanhalle pellolle rakennettuja loppupään väyliä. Pellolla avattiin viime vuonna vanhoja avo-ojia ja kaivettiin salaojia ja niiden ansiosta osa pellosta on kuivunut hyvin, mutta varsinkin eteläreunalla on vielä paikoin lunta, jäätä ja vesilätäköitä.

Kunhan kylvetyt nurmikot ikääntyvät, niin ne kestävät paremmin kulkemista, mutta nyt nurmikko ei ole vielä ehtinyt juurtua kunnolla.

Mennyt talvi ei muutenkaan ole nurmikoiden kannalta ollut hyvä. Nurmikon suojaksi ei satanut lunta, vaan vettä, joka jäätyi ja aiheutti näin jääpoltetta.

– Nurmikot ovat paikoin tukehtuneet, koska ne eivät jään alla saaneet happea. Joudumme kylvämään nurmikkoa uudelleen monilla liikuntapaikoilla, fresbeegolfradan lisäksi mm. jalkapallokentillä.

Kaupungissa on kuitenkin käytettävissä useita frisbeegolfratoja, joilla jo voi käydä pelaamassa, sillä niillä ei ole uunituoreita nurmikoita.

– Esimerkiksi Lokalahden rata kiertelee kalliomaastossa, toki sielläkin saattaa paikoitellen olla vielä vähän lunta tai jäätä ja märkiä paikkoja, mutta se ei ole niin altis kulkemiselle kuin Sorvakon rata.

Kaupungin ylläpitämä Kivimäen lyhyt fb-rata on käytettävissä. Ratoja on myös Rairannassa, Pyhämaassa ja Kalannin kaksikin. Myöhäinen kevät on niitäkin vaivannut, esimerkiksi Pyhämaan radalla piti vajaa pari viikkoa sitten pelata KaPan ensimmäiset viikkokilpailut, mutta ne on siirretty ensi sunnuntaiksi.

Sorvakon radan tilanne päivitetään kaupungin nettisivuilla.