Tarkkaa ja valaisevaa työtä

0
Juha Telin esittelee hieman erikoisempaa design-valaisinta. Pääasiassa yritys keskittyy kuitenkin hieman perinteisempiin valaisimiin.

Pitkän uran ATK-yrittäjänä tehnyt Juha Telin työskenteli valaisinalan myyntiorganisaatiossa, josta päätti jäädä pois alkukeväästä 2020.

– Mietin asiaa muutaman viikon lähdön jälkeen ja päädyin ajatukseen perustaa oman yrityksen, joka valmistaisi design-valaisimia. Kotona oli jo olemassa hyvät tilat ja työkalut, Telin kertoo.

Loistava Valaisin Oy perustettiin toukokuussa 2020. Suunnitelma muuttui kuitenkin kesällä, kun Telin tapasi tietokoneasioissa vanhan työkaverinsa Kalle Turpeisen . Hän kiinnostui yrityksestä siinä määrin, että hänestä tuli osakas Loistavaan Valaisimeen.

– Me suunnittelemme mekaniikan ja elektroniikan valaisimeen, mutta alihankkijoilta tulevat metallit ja maalaukset. Kokoonpano siis myös tehdään meillä, Telin selventää.

Yrityksen ensimmäinen vuosi meni tuotekehitykseen.

– Sen aikana saatiin yksitoista tuoteperhettä valmiiksi ja noin 400 valaisintuotetta, Telin kuvailee yrityksen alkua.

Loistavalla Valaisimella on oma mittauslaboratorio, jossa he tekevät valotekniset mittaukset goniometrillä.

– Kaikki valaisinmallit mitataan, jotta saadaan luotettava tieto valaisimesta ulostulevasta valovirrasta, Telin kertoo.

Tuotteiden muodoissa ja koossa periaatteessa vain mielikuvitus on rajana, mutta käytännössä LED-komponenttien koot määräävät myös valaisimen koon. Siksi markkinoilla on hyvin samantapaisia ja -kokoisia valaisimia.

– Yksi tärkeä asia tuotteissa on haittahäikäisy eli UGR, Telin kertoo.

Eri tiloille on määritelty tietyt arvot, joita häikäisyarvo ei saa ylittää. UGR-arvon vaaliminen aiheuttaa valaisimen suunnittelussa suuria haasteita. Kaksi samalla valovirralla olevaa tuotetta voivat näyttää erilaiselta, jos toinen häikäisee ja toinen ei.

– Samasta kulmasta katsottuna toinen häikäisee ja toinen näyttää siltä, että siinä ei ole kuin murto-osa valovirrasta verrattuna toiseen, Telin selventää.

Korona on vaikeuttanut yrityksen taivalta. Syksyllä 2020 alkoi olla ongelmia metallin saatavuudessa ja toimitusajat ovat viivästyneet.

– Itse sairastuin viime vuoden maaliskuussa koronaan ja se otti pari kuukautta, ennen kuin aloin taas olla toimintakuntoinen. Kesä näytti jo hyvältä, mutta alkusyksyllä alkoikin komponenttien toimitusvaikeudet, Telin kertoo.

Pahimmillaan toimitusajoiksi annettiin melkein vuosi ja lisäksi suunnittelijat näyttivät pysyvän etätöissä, eivätkä voineet ottaa vastaan alan toimijoita. Kontaktien luontiin ei taaskaan päästy.

– Helmikuun alussa olisi pitänyt olla Jyväskylän messut, jossa valaisimet ovat iso osa messuja. Nyt ne siirrettiin syksylle ja taas tärkeä paikka kontaktien luontiin viivästyi, Telin harmittelee.

Kauppaa on kuitenkin saatu jonkin verran tehtyä ja Telin uskoo, että vauhti kiihtyy, kun suunnittelutoimistoissa palaillaan etätöistä takaisin.

Myyntiketju toimii tukkureiden, kuten Onninen Oy:n kautta, jolloin myynti kattaa koko Suomen.

Asiakkaat voivat siis olla mistä tahansa, mutta tietysti myös paikallisiin tarpeisiin vastataan.

– Alalla on tekijöitä ja kilpailua on paljon, Telin myöntää.

Tarkoituksena ei ole haastaa alan suuryrityksiä, eikä siihen ole resurssejakaan, mutta tuotevalikoimaa markkinoilla voi aina suurentaa ja monipuolistaa.

Tuotekehitys on Telinin lempipuuhaa. Hänen vastuulleen kuuluu myynti, mutta moneenkin muuhunkin on saanut mukautua.

– Taloushallintaa, tuotekehittelyä, hitsausta. Toisen pitää osata pykälät ja lait, piirtää ja tehdä 3D-mallinnuksia, Telin luettelee.

Jatkossa yritys voisi hyvinkin työllistää useampia työntekijöitä, mutta siihen Telin ei uskalla ottaa kantaa, missä mennään muutaman vuoden päästä. Maailmantilannetta on tällä hetkellä vaikea ennustaa.

Alihankintaa ostetaan naapurikunnista ja kauempaakin. Monessa asiassa apua löytyy kirjaimellisesti seinän takaa V-S Metallista.

Heistä on apua esimerkiksi prototyyppien tekemisessä, mikä on tärkeää, sillä tietokoneen ruudulla ei välttämättä vielä huomaa, mikä toimii käytännössä.

– He ovat olleet todella joustavia ja auttavaisia, jos joskus on tarvinnut ihan pienenkin palasen, mutta kaiken kaikkiaan omalta paikkakunnalta apuja löytyy oikeastaan joka suunnalta, Telin kiittelee.

Loistavan Valaisimen käyttämiä elektronisten komponentteja puolestaan valmistavat alan suuret yritykset Suomesta ja maailmalta.

– Se tarkoittaa sitä, että lupaukseen viiden vuoden takuusta voi luottaa. Voisimme tehdä halvempia ratkaisuja komponenttien suhteen, mutta silloin en nukkuisi öitäni hyvin, Telin päättää.

Loistava Valaisin Oy


Yrittäjä: Juha Telin

Yrittäjänä alalla: noin 2 vuotta

Perustamisvuosi: 2020

Ala: valaisinvalmistaja

Työntekijöiden määrä: 2

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana vuorossa on Ohiston puutarhan Mika Uussaari.