U-sotessa yhä runsaasti koronatartuntoja

0
Koronaepidemia ei ole laantumassa.

Vaikka Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti perjantaina, että koronatilanne on alueella rauhoittumassa, niin esimerkiksi Uudessakaupungissa tilanne ei ole näin ruusuinen. Väestössä on yhä runsaasti tartuntoja.

– Uudenkaupungin alueella on edelleen paljon koronavirusta liikkeellä. Tautia on kaupungin hoitoyksiköissä ja osastoilla sekä potilailla että työntekijöillä, mutta myös kuntalaisissa. Koronatilanne ei ole millään tavalla vielä rauhallinen Uudessakaupungissa, kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen toteaa.

Varsinais-Suomen kunnissa Uusikaupunki on ollut koko koronapandemian ajan sairastuvuuden kärkikuntia.

– Täällä ollaan ehkä taudin kanssa vähän muuta maakuntaa jäljessä. Meillä oli koronan alkuvaiheessa pidempään rauhallista, kun se muualla jylläsi jo. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että muualla tauti olisi jo rauhoittumassa, mutta niin ei ole täällä, Rantanen lisää.

Sairaanhoitopiirin mukaan koronaviruspositiivisten potilaiden uudet hoitojaksot Tyksin sairaaloissa ovat vähentyneet jo neljän viikon ajan ja tämä kuvaa epidemian rauhoittumista.

– U-sotessa tautia ei ole vielä voitettu meillä ja koronapotilaitakin on jatkuvasti hoidossa. Osa koronalöydöksistä on sivutuotteita ja sairaalan tulon syy on voinut alun perin olla eri, Rantanen korostaa.

Tarkkoja koronan tartuntamääriä ei enää ole. Testejä ei tehdä samaan tahtiin kuin aiemmin ja terveydenhuollon yksiköissä on Rantasen mukaan vajaamiehitystä useista eri syistä.

– Taudinjäljitystä tehdään yhä. Sitä tehdään, vaikka tilastointi onkin tällä hetkellä puutteellista, mutta myös eri työnantajien toiveesta. Oma mielipiteeni on, että jäljittäjien resurssia tulisi jo suunnata muihin työtehtäviin, hän toteaa.

Ikäihmisille suunnatut neljännet rokotukset on jo melkein annettua U-soten alueella. Myös kolmansia rokotuksia haetaan yhä noin 100 kappaleen viikkotahtia.

– Rokottamiseen menee yhä resursseja, mutta aiempaa vähemmän, koska rokottamiset ovat edenneet niin pitkälle. Rokotustahti on kuitenkin harventunut.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri päätti perjantaina, että yleisestä maskisuosituksesta luovutaan. Päätös oli aiemman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) päätöksen mukainen. Maskeja voi kuitenkin oman harkintansa mukaan yhä käyttää.

– Maskin käyttöä suositellaan myös edelleenkin terveydenhoitoalan henkilökunnalle ja vierailijoille sekä myös sosiaalityöhön. U-sotessa maskin käyttö siis jatkuu, mutta muita kaupungin yksiköitä ohjeistetaan erikseen, Rantanen lisää.