Uki ja Vehmaa puoltamassa seurakuntaliitosta – kirkkovaltuustot tekevät päätökset ensi viikolla

0
Vehmaan seurakunnan ja Uudenkaupungin seurakunnan liitosneuvotteluissa edetään seuraavaan vaiheeseen.

Uudenkaupungin ja Vehmaan kirkkoneuvostot ovat tällä viikolla käsitelleet mahdollista Vehmaan seurakunnan liittämistä Uudenkaupungin seurakuntaan.

Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoneuvosto päätti esittää kirkkovaltuustolle, että se hyväksyisi seurakuntien liitossopimuksen sekä aloitteen Vehmaan seurakunnan liittämisestä. Kirkkoneuvoston esittää myös, että kirkkovaltuusto lähettäisi aloitteen Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituliin lausuttavaksi ja edelleen lähetettäväksi kirkkohallituksen täysistuntoon.

Myös Vehmaan kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan vt. kirkkoherra Outi Tukia-Takalan päätösesityksen, jonka mukaan kirkkovaltuusto hyväksyisi liitossopimuksen sekä aloitteen seurakuntaliitoksesta.

Päätös seurakuntaliitoksesta sinetöidään todennäköisesti ensi viikolla, kun sekä Uudenkaupungin että Vehmaan kirkkovaltuustot kokoontuvat perättäisinä päivinä.

Jos liitospäätös tehdään, Vehmaan seurakunta lakkautetaan tämän vuoden lopussa ja liitos astuisi voimaan 1. tammikuuta 2023. Vehmaan seurakunnan alueesta muodostuisi oma kappeliseurakuntansa, joka toimisi Uudenkaupungin seurakunnan alla. Vehmaan seurakuntaan kuuluu 1 777 jäsentä.

Laajentuvan seurakunnan kirkkoherraksi tulisi Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoherra Juhana Markkula ja Vehmaan kirkkoherran virka lakkautettaisiin. Vehmaan seurakunnan vakituiset työntekijät siirtyisivät Uudenkaupungin seurakunnan palvelukseen. Samoin Vehmaan seurakunnan omaisuus ja velat siirtyisivät Uudellekaupungille.

Laajentuvan seurakunnan kirkkovaltuusto valittaisiin tulevan syksyn seurakuntavaaleissa. Seurakunnat pyytävät kirkkohallitukselta, että ennen mahdollisen seurakuntaliitoksen voimaantuloa olisi jo mahdollista ryhtyä sen edellyttämiin toimenpiteisiin, vaikka asiasta valitettaisiinkin.

Fakta
Mistä on kyse?

Vehmaan seurakunnan kirkkoneuvosto päätti marraskuussa tehdä aloitteen seurakuntajaon muutoksesta.
Vehmaa pyysi Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulilta tukea selvityksen tekemiseen.
Aloitteen syynä oli Vehmaan seurakunnan heikko taloudellinen tilanne.
Vehmaa teki aloitteet liitoksista sekä Mynämäen että Uudenkaupungin seurakunnille.
Mynämäen seurakunta ei lähtenyt liitosneuvotteluihin.
Uusikaupunki ja Vehmaa lähtivät neuvotteluihin.
Mahdollista liitosta varten seurakunnat nimesivät ovat ohjausryhmänsä, jotka päätyivät esittämään aloitteen hyväksymistä.