Uki-junaliikenteen aikataulu kireä

0

Turku – Uusikaupunki -radalle halutaan palauttaa henkilöjunaliikenne. Tätä varten on jo perustettu yhtiökin, joka käy neuvotteluja VR:n kanssa junakaluston ostamisesta liikennöintiä varten. Yhtiön konsulttina toimiva Antero Alku on sanonut yhtiön tavoitteeksi, että Turku – Uusikaupunki -radan paikallisliikenne alkaisi jo syksyllä 2024 (US 26.2.). Aikataulu niveltyy Kupittaan kaksoisraiteen ja Aurajoen uuden sillan valmistumiseen. Alku arvioi, että myös Uudenkaupungin radan perusparannus on silloin valmis ja radan laiturit sekä muut rakenteet on saatu rakennettua.

Aikataulu on todella tiukka, sillä Väylävirasto on vasta aloittamassa radan perusparannuksen sekä tasoristeysten turvallisuuden lisäämisen suunnittelun. Aluepäällikkö Erkki Mäkelä toteaa haastattelussamme, että suunnittelutyö valmistunee kesällä 2023. Aikataulu saattaa venyä, jos suunnitelmasta valitetaan.

Mäkelän mielestä vasta tämän jälkeen on järkevää suunnitella paikallisjunaliikenteen käynnistämistä. Hän myös muistuttaa, että seisakkeiden lisäksi radanvarsikuntien pitää varautua rakentamaan myös liityntäteitä ja pysäköintialueita.

Rakennushankkeisiin yleensä pakkaa kulumaan aikaa enemmän kuin suunnitteluvaiheessa arvioidaan. Vastaan tulee aina yllätyksiä. Nyt paineita tuo myös Ukrainan sota. Jos sota pitkittyy, mitä se merkitsee radan perusparannustöille? Perusparannuksen rahoituksestakaan ei ole vielä valtion päätöstä.

Paikallisjunaliikenteen käynnistäminen syksyllä 2024 kuulostaa yltiöoptimistiselta. Tosin myös ilmastonmuutoksen pommi tikittää. Henkilöautoliikennettä pitäisi saada siirrettyä raiteille ja nyt moni matkustajakin siirtyisi mielellään junaan, kun oman auton tankkaus on niin kallista.

Teija Uitto