Ukikyydin todellinen hinta

0

Kaupunginvaltuutettuna tehtäväni on pohtia asioita monelta eri kantilta, joskus täytyy myös toimia ankeuttajana tai mielenpahoittajana. Ukikyyti on hieno idea, mutta onko se välttämättä reilu?

Ukikyydin tapainen, kunnan rahoilla kustannettu erillinen palvelu ei ehkä tuo kunnan talouteen lisäpontta. Palvelu toimii vain tietyillä alueilla, mutta siitä maksavat kaikki verojen muodossa. Esimerkiksi Lokalahti, Kalanti ja Pyhämaa jäävät tyystin palvelun ulkopuolelle. Onko mielekästä kustantaa näin alueellisesti rajattu palvelu kaikkien kukkarosta, kun näillä muillakin alueilla asuu runsaasti kuntalaisia, jotka ovat yhtä lailla palvelun tarpeessa? Joko palvelu tarjotaan kaikille, tai sitä ei pitäisi tarjota ollenkaan!

Mieleeni nousee myös kysymys siitä, onko kunnan rahoilla kustannettu, käytännössä taksien kanssa kilpaileva palvelu oikeudenmukainen.

Mielestäni Ukikyyti on ollut hyvä kokeilu, ja sen hengessä on hyvä jatkaa. Yksi hyvä keino olisi paikallisliikenteen tuominen alueille, joissa on palvelua tarvitsevia. Kaupungin tukemat kyydit sopivista paikoista voisi olla tehokas ratkaisu. Se ei ainoastaan tarjoaisi tasavertaista ja reilua vaihtoehtoa, vaan antaisi myös yhä useammalle mahdollisuuden nähdä, kokea ja kuluttaa hienon kotikuntamme laajaa tarjontaa, ilman autoa. Tämä edistäisi myös ympäristötavoitteitamme. Julkinen liikenne on uskottavan kaupungin peruselementti. Täyttöliikenne, eli esimerkiksi linja-autoasemalle, tai mahdolliselle tulevalle juna-asemalle kulkeva julkinen liikenne on tärkeää, jotta nykyiset ja tulevat kuntalaiset pystyvät matkustamaan lähikaupunkien välillä vaivattomasti. Liikenteen helppous lisäisi myös kuntamme houkuttelevuutta asuinpaikkana.

Reilu, taloudellinen ja hyvä. Sellainen tulisi vastaavan palvelun olla. Ukikyyti ei ole reilu eikä taloudellinen, vaikka onkin hyvä, yksittäisten, tietyllä alueella asuvien kuntalaisten suhteen. Nyt tärkeintä olisi kehittää kokonaisuutta, joka edistää kuntalaisten hyvinvointia ja antaa rahkeita talouskasvulle.

Vesa Paldanius

Keskustan kaupunginvaltuutettu